Dalende koers yen leidt wereldwijd tot paniek

De Amsterdamse beurs is gisteren met een recordaantal van 42,66 punten naar beneden gekelderd. De belangrijkste beursbarometer, de AEX-index, sloot op 1124,98 punten....

Van onze verslaggeefsters

AMSTERDAM

Wereldwijd, van Zuid Amerika tot Hongkong, dumpten beleggers massaal hun aandelen. Rusland spande gisteren de kroon met een daling van de beursindex met 9,4 procent. Russische aandelen zijn sinds het begin van dit jaar 70 procent in waarde gezakt. De Braziliaanse beurs verkeerde in de loop van de dag in regelrechte paniek. De Bovespa-index is in anderhalve week tijd 17 procent in waarde gezakt; gisteren bleef het verlies uiteindelijk beperkt tot 4 procent. In Mexico, waar in de loop van de dag ook een mineurstemming heerste, sloot de index met een verlies van 3 procent.

De beurs in Hong Kong raakte 3,6 procent kwijt en kwam daarmee terecht op het laagste niveau in vijf jaar tijd. In vergelijking daarmee kwam Wall Street relatief ongeschonden uit de strijd. De Dow Jones-index, die de hele dag rond een verlies van 200 punten schommelde, leverde uiteindelijk 'slechts' 112 punten in op 8462,85, een daling van 1,3 procent. In New York werd het verlies aangemerkt als 'een correctie'.

Niet zozeer angst voor de Azië-crisis leidde gisteren overal voor paniek, als wel de verdere daling van de Japanse yen tegenover de dollar. Overal waren de valutamarkten in rep en roer. In Amsterdam vielen de hardste klappen dan ook bij de financiële waarden. Zo raakte ING 9,10 gulden kwijt op 131,50 gulden.

Een daling van meer dan 40 punten op één dag had de Amsterdamse AEX-index slechts tweer keer eerder meegemaakt. Op 13 en 15 augustus vorig jaar verloor de AEX achtereenvolgens 42,64 punten en 41,17 punten.

Ten opzichte van 21 juli, toen de AEX-index een all time high bereikte van 1310 punten, zijn de 25 fondsen in de AEX 15 procent minder waard geworden. 'Het sentiment is knap waardeloos', oordeelde een effectenhandelaar na afloop van de handel.

De Japanse yen doorbrak de grens van 146,80 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daarmee kwam de yen voor het eerst onder het niveau van augustus 1990 terecht. Ook de Chinese munteenheid staat nog steeds onder grote druk. Beleggers zijn bang dat Azië een serie devaluaties op stapel heeft staan. Dat zou zeer schadelijk zijn voor de afzetmogelijkheden van Westerse bedrijven.

De dalende olieprijs trok de beurskoersen nog verder naar beneden. De prijs van olie belandde dinsdag op het laagste punt in bijna tien jaar. Een vat Brent-olie uit de Noordzee is nu veertig procent goedkoper dan vorig jaar om deze tijd. Toen bedroeg de gemiddeld prijs per vat 19,32 dollar. De grote oliefondsen kregen de rekening subiet gepresenteerd. Koninklijke Olie, dat sinds de tegenvallende winstcijfers vorige week onder de 100 gulden noteert, daalde weer fors. Toen BP en Amoco bekend maakten samen te gaan, veerde de koers even op tot 102 gulden, om vervolgens toch te sluiten op 93,90 gulden, een verlies van 2,60.

De lage olieprijs is een uitvloeisel van de Azië-crisis. Alleen een strikte naleving van de afspraken tot productiebeperking van de toonaangevende olielanden kan leiden tot een prijsherstel van enige betekenis, aldus handelaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden