NieuwsVerkoop woningfabrikant

Daiwa koopt woningfabrikant Jan Snel

Jan Snel, een van Nederlands grootste industriële bouwers met een omzet van 117 miljoen euro, wordt overgenomen door een van ’s werelds grootsten in die bedrijfstak: Daiwa House, een reus met een omzet van 30 miljard euro. Daiwa beschouwt de overname als ‘een eerste stap in onze grootschalige penetratie van de Europese markt van industrieel bouwen’.

Gerard Reijn

Daiwa is al actief in tal van landen in Azië. De afgelopen jaren nam het al bedrijven over in de Verenigde Staten en in Australië, maar tot nu toe ontbrak een vestiging in Europa. Volgens Daiwa blijft de bevolking in veel Europese landen groeien, en stijgt daardoor ook de behoefte aan woningen. Maar veel Europese landen kampen met een tekort aan geschoolde bouwvakkers, en dus, stelt Daiwa, is industrialisering een oplossing.

Jan Snel bouwt al jaren woningen op industriële wijze. In een fabriekshal in het Zuid-Hollandse Montfoort worden complete compartimenten gemaakt op een stalen frame, die op de bouwplaats aan elkaar worden bevestigd en op elkaar worden gestapeld. Op deze manier kan een gebouw heel snel verrijzen. Daiwa is ook druk bezig met het industrialiseren van de bouw, maar doet dat op een andere manier. Daiwa produceert stalen onderdelen in de fabriek, die op de bouwplaats in elkaar worden gezet. De kunst van het vervaardigen van hele woningdelen, compleet met afwasmachines, lichtschakelaars en afgemonteerde badkamers erin: dat is nieuw voor hen.

Robotisering

Jan Snel-bestuursvoorzitter Harry van Zandwijk, die zelf 20 procent van de aandelen houdt én zijn functie, denkt op zijn beurt te kunnen profiteren van de robotisering waar Daiwa al heel ver mee is.

Jan Snel opereert vooral in Nederland, waar het zowel tijdelijke woningen bouwt (waarvan de delen weer kunnen worden hergebruikt) als definitieve woningen. Het bedrijf bouwt ook in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk al enkele honderden woningen. Met de hulp van Daiwa denkt Van Zandwijk nu ook de Scandinavische en de Oost-Europese markt op te kunnen. Sinds 2014 is een meerderheid van de aandelen in handen van investeringsmaatschappij Parcom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden