Daimler stapt in alliantie met Hyundai

Het Duits-Amerikaanse autoconcern DaimlerChrysler gaat een strategische alliantie aan met de Zuid-Koreaanse autogigant Hyundai Motor...

AFP

DaimlerChrysler verwerft voor 428 miljoen dollar een belang van 10 procent in de Zuid-Koreaanse autoproducent, en versterkt daarmee zijn aanwezigheid op de snel groeiende Aziatische automarkt.

De twee concerns maakten dit maandag bekend. Ze lieten tevens weten van hun alliantie gebruik te zullen maken om een gezamenlijk bod uit te brengen op de Koreaanse autofabrikant Daewoo Motor.

Dat is door het conglomeraat Daewoo in de etalage gezet, omdat dat concern kampt met een enorme schuldenlast.

Ook de Amerikaanse autoconcerns General Motors (GM) en Ford hebben belangstelling voor Daewoo. Nog deze week wordt bekend met wie Daewoo verder wil praten.

Maandag was de laatste dag waarop geïnteresseerde partijen een bod konden uitbrengen. GM deed zijn bod samen met het Italiaanse Fiat. Deze twee willen een onderneming oprichten waarin de Zuid-Koreaanse activiteiten en het merendeel van de internationale activiteiten van Daewoo worden ondergebracht, alsmede Daewoo's zusterbedrijf SsangYong. De bus- en vrachtwagenproductie van Daewoo valt erbuiten.

DaimlerChrysler heeft in Azië al een belang van 34 procent in het Japanse Mitsubishi. Samen met deze fabrikant en Hyundai wil het Duits-Amerikaanse concern kleine personenwagens gaan maken.

Het gaat DaimlerChrysler met name om een uitbreiding van de Smart-serie. DaimlerChrysler denkt dat dat project alleen winstgevend kan worden als er ook vierdeurs-Smarts worden gemaakt.

Die zouden over twee jaar in de fabriek van NedCar in Born moeten worden gebouwd. De fabriek van NedCar is sinds begin dit jaar in handen van Mitsubishi en DaimlerChrysler.

De samenwerking met Hyundai alleen voorziet ook in de productie van bedrijfswagens. In deze divisie van het Koreaanse bedrijf neemt DaimlerChrysler een belang van 50 procent.

Hyundai heeft zo'n 70 procent van de Zuid-Koreaanse automarkt in handen. Volgens een woordvoerder is de samenwerking met DaimlerChrysler vooral aangegaan om te voorkomen dat het concern wordt beschuldigd van een monopoliepositie.

DaimlerChrysler was tot nu toe in Azië maar matig vertegenwoordigd. De deelneming in Mitsubishi had alleen betrekking op personenauto's.

Overigens heeft deze Japanse autofabrikant op zijn beurt ook weer een belang van 5 procent in Hyundai.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden