AnalyseDresscode bankwereld

Dag krijtstreep, hallo sneakers: de dresscode binnen de bankwereld wordt steeds soepeler

De bankier in krijtstreeppak sterft uit. Sneakers en spijkerbroeken rukken op in de financiële wereld – maar waar ligt de grens? Die vraag dringt zich op nadat zelfs Goldman Sachs, het alfamannetje onder de zakenbanken, deze maand aankondigde de aloude dresscode te versoepelen.

Koen Haegens
Medewerkers van Bank Frick uit Liechtenstein tonen hun bedrijfssneakers Beeld PR
Medewerkers van Bank Frick uit Liechtenstein tonen hun bedrijfssneakersBeeld PR

‘Ieder van ons weet wat wel en wat niet gepast is op kantoor’, stelde de nieuwe ceo David Solomon – in zijn vrije tijd actief achter de draaitafel als dj D-Sol – gemoedelijk in een intern memo. In het stijve Duitsland gaat de Frankfurter Sparkasse nog een paar stappen verder. Hoe de adviseurs van de bank gekleed gaan, dat bepalen de klanten voortaan zelf. Via een digitale enquête kunnen ze kiezen uit drie stijlen. Die variëren van donker-zakelijk tot een ensemble dat niet zou misstaan op zaterdag in de supermarkt.

Hollander op spekzolen

De Nederlandse banken laten desgevraagd weten de strenge voorschriften al langer te hebben losgelaten. Het baliepersoneel bij ING en ABN Amro draagt bedrijfskleding, voor zakenbankiers hoort een donker pak met stropdas er gewoon bij, maar elders binnen de bank kan veel. ‘Draag vooral kleding waar jij je prettig in voelt’, tipt ING op haar website aspirant-werknemers. ‘In mantelpakjes en driedelig grijs naar de bank is verleden tijd.’ Bij Rabobank en ABN Amro is het niet anders. ‘Als ik nu om me heen kijk zie ik collega’s in pak, op sneakers en met spijkerbroeken aan’, vertelt een woordvoerder van die laatste bank aan de telefoon. ‘In de zomer waren er zelfs een paar in korte broek.’

De Nederlanders hebben dan ook een informele traditie hoog te houden. ‘Spijkerbroeken zijn hier verboden en dames dragen panty’s’, citeerde deze krant in de jaren negentig een lokale Rabobank-manager. Maar toen ING-baas Aad Jacobs in 1995 het chique Barings overnam, verbaasde de Londense City zich over zijn spekzolen en gekreukte pak. Hoogtepunt van bancaire frivoliteit blijft het optreden van topman Gerrit Zalm bij de Nieuwjaarsborrel van ABN Amro in 2014 als bordeelhouder ‘Priscilla Zalm’ – de zus van.

Ondergoed tips

Neem dan het grote UBS. De Zwitsers beschikten tot enkele jaren geleden over een 44 pagina’s tellende etiquette. Inclusief nauwgezette instructies voor het ondergoed van vrouwelijke medewerkers en de tip om geen knoflook of uien te eten. Die tijd is voorbij. Het krijtstreep pak met stropdas is symbool geworden voor de graaiende bankier van de crisis. In plaats daarvan presenteren banken zich nu als hippe techbedrijven. En wat dragen ze bij de grote voorbeelden in Silicon Valley? Juist. ‘Achter de balie is het wat netter, maar in onze innovatie-hubs zie je medewerkers met sneakers en hoodies’, beaamt een Rabobank-woordvoerder. ING, dat zichzelf meer als platformbedrijf ziet dan als bank, werft in Australië zelfs expliciet met haar ‘relaxte dresscode’. In Turkije claimt de bank de primeur van het schrappen van de stropdasplicht.

De nieuwe vrijheid brengt één probleem met zich mee. ‘Er zijn nu geen regels meer’, merkte persbureau Bloomberg op. ‘Dat betekent dat alles fout is.’ Want waar ligt de grens tussen losjes en ordinair? Het verst gaat de kleine Bank Frick uit Liechtenstein. Vorig jaar kregen alle werknemers een paar bedrijfssneakers cadeau. Uiteraard wel in de corporate kleuren blauw en turquoise.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden