D66 overweegt debat met Zalm over Mondriaan

De Tweede-Kamerfractie van D66 overweegt een debat of hoorzitting te houden om minister Zalm van Financiën en Nederlandsche Bank-president Wellink te horen over de koop van het Mondriaan-schilderij Victory Boogie Woogie....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

D66-Kamerlid Lambrechts wil weten waarom president Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) in juli heeft besloten 110 miljoen gulden te schenken aan een particuliere stichting die het doek wilde kopen. Hij had ook kunnen kiezen voor een overheidsfonds bedoeld voor kunstaankopen.

Over dat besluit, dat Wellink in het diepste geheim met steun van minister Zalm heeft genomen, geeft het kabinet geen uitsluitsel. Vertrouwelijke stukken van DNB en het ministerie bewezen dat storting in het overheidsfonds eerst wel de bedoeling was.

Uit stukken die naar de Tweede Kamer zijn gestuurd, blijkt dat president Wellink begin september, nadat de transactie was afgerond, huisadvocaat Nauta Dutilh van DNB heeft gevraagd om een juridische beoordeling van de schenking. Die werd binnen 24 uur geleverd. De advocaat achtte de schenking 'bevoegd gedaan' binnen de geldende Bankwet en de statuten van de centrale bank. Wel wees de advocaat op de noodzaak de verantwoording van de schenking goed in te kleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden