D-Day voor barbaren

DE BARBAREN ZIJN terug op Wall Street. Barbaren op Wall Street? Ja, in de wilde jaren tachtig werd het kloppend hart van de financiële wereld geregeerd door barbaren....

Financiële comboys als Ivan Boesky, Carl Icahn, Henry Kravis en Michael Milken maakten in die tijd de dienst uit op Wall Street. Boesky en Milken hadden hun imperium gebouwd op handel met voorkennis en zijn daarvoor zwaar gestraft. Met Icahn en Kravis liep het beter af.

Hoogtepunt voor Kravis was de vijandige overname van sigaretten- en voedingsmiddelenfabrikant RJR Nabisco. De financiële vrijworstelaar Kravis haalde RJR Nabisco samen met zijn zakenpartner Roberts van de beurs voor het indertijd ongehoorde bedrag van 50 miljard dollar.

De overname van RJR Nabisco is de geschiedenis ingegaan als Barbarians at the Gate, de veelzeggende titel van het verfilmde boek dat over de overname van RJR Nabisco is geschreven. Net als Oliver Stone's film Wall Street gaat Barbarians at the Gate over greed, hebzucht.

De zucht naar geld is van alle tijden. En Carl Icahn heeft dat het beste begrepen. Net als in de wilde jaren tachtig is Icahn er ook nu weer in geslaagd om miljoenen te verdienen aan de geldzucht van beleggers. En net als toen draait het spel weer om RJR Nabisco.

Het bedrijf werd in 1995 gesplitst om de voedingspoot Nabisco, onder meer het moederbedrijf van Verkade, te beschermen tegen de negatieve invloed van de jarenlang slepende schadeclaims tegen de tabaksindustrie. Nabisco Holdings werd via een ingewikkelde constructie losgemaakt van tabaksproducent RJ Reynolds en is daarmee immuun voor de schadeclaims tegen de sigarettenindustrie. Om dit mogelijk te maken is 80 procent van de aandelen in de Nabisco Holdings in handen van Nabisco Group, die wel aansprakelijk is.

Icahn bezit 10 procent in de Nabisco Group, een bedrijf dat op de beurs ver onder de eigenlijke waarde was gezakt. Hij zag geld liggen en forceerde in maart van dit jaar een procedure die wel tot een overnamebod moest leiden. De truc slaagde, maar de koers van de Nabisco Groep steeg niet snel genoeg naar de zin van Icahn. Op 12 mei meldde hij een bod van 22 dollar per aandeel Nabisco Group te overwegen.

Een briljante zet, naar nu blijkt. Het aandeel Nabisco Group is sinds het moment van de biedingsstrijd gestegen van 9 dollar naar 23 dollar. Daarmee is het belang van Icahn in de Nabisco Group in waarde verdubbeld.

Tegelijkertijd moeten allerlei partijen die heimelijk interesse hadden in Nabisco Holdings, het voedingsbedrijf dat niet aansprakelijk is voor de schadeclaims van de rokers, open kaart spelen. Philip Morris, Cadbury en Danone hebben inmiddels concrete belangstelling getoond.

Analisten schatten dat de prijs voor Nabisco Holdings daardoor is opgedreven tot bijna 16 miljard dollar. De grap voor Icahn is dat hij met zijn bod op de Nabisco Group maar 6,5 miljard dollar betaalt. Gezien het feit dat Nabisco Group 80 procent bezit in Nabisco Holding zou Icahn in één keer 6,3 miljard dollar verdienen. Al staat daar een fors aansprakelijkheidsrisico tegenover.

Zoals het een goede overname-thriller betaamt, lijkt de zaak een onverwachte wending te krijgen. Want ook RJ Reynolds, dat Nabisco in 1995 juist heeft afgesplitst, heeft weer belangstelling om de voedingsmiddelentak terug te kopen. Tot genoegen van Icahn, die naar alle waarschijnlijkheid helemaal geen trek heeft in de Nabisco Group. Icahn wil alleen maar geld verdienen en dat is tot op heden aardig gelukt. Sinds de eerste acties in maart is de waarde van Icahn's belang in de Nabisco Group ruimschoots in waarde verdubbeld.

En zo blijken de trucs uit de jaren tachtig nog altijd goed te werken - ook in Europa. Deze week werd bekend dat KKR, het bedrijf van RJR-raider Henry Kravis, een oorlogskas van 10 miljard dollar heeft opgebouwd om bedrijven over te nemen. Dat is, voor de goede orde, genoeg om DSM, Hagemeyer én Heineken van de beurs te halen. En dan blijft er nog wat zakgeld over om de bestuurders van deze beursfondsen tevreden te houden.

Gezien Icahns recente succes zijn Europese managers dus gewaarschuwd. Als Kravis de oceaan oversteekt, is het D-Day voor barbaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden