Cyprus: einde kapitaalrestricties in januari

Cyprus is van plan alle kapitaalrestricties in januari op te heffen. Dan is het bijna een jaar geleden dat het land het eerste euroland werd, dat het kapitaalverkeer aan banden legde. Met die maatregelen wilden de autoriteiten voorkomen dat spaarders hun geld massaal naar het buitenland zouden sluizen, met als gevolg dat het financiële systeem volledig zou instorten.

Bank in CyprusBeeld ANP

'Het doel is nu om de voorwaarden te creëren voor economische groei en het grote werkloosheidsprobleem aan te pakken, teneinde het financiële systeem te stabiliseren', aldus de president Nicos Anastasiades in een vraaggesprek. 'De beperkingen worden medio januari 2014 opgeheven.'

De president benadrukte in dat verband dat Cyprus op voorbeeldige wijze uitvoering zal geven aan de afspraken die het heeft gemaakt met zijn internationale kredietverschaffers die het noodlijdende land met miljardenleningen te hulp schoten.

De op twee na kleinste economie van de uit 17 landen bestaande eurozone kreeg in maart onder voorwaarden uitzicht op 10 miljard euro aan Europese noodleningen, waarvan inmiddels al 3,5 miljard euro daadwerkelijk is verstrekt.

Aan Anastasiades, die in februari de verkiezingen won, de taak om het land er weer bovenop te helpen door uitvoering te geven aan het reddingsplan en de bevolking ervan te overtuigen van de noodzaak van de ingrijpende bezuinigingsmaatregelen.

De 66-jarige president telde zijn zegeningen: 'Wat van belang en een goed teken is, is de houding van de Cyprioten. Die gedragen zich verantwoordelijk.' Hij wees er in dat verband onder meer op dat het land niet wordt verlamd door stakingen. Anastasiades rekent erop dat Cyprus sneller dan verwacht weer vaste grond onder de voeten krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden