Cyprus bezig met race tegen de klok

In een ultieme poging een faillissement van Cyprus te voorkomen, presenteerde president Anastasiades donderdagavond een nieuw reddingsplan. Onderdeel daarvan is de oprichting van een solidariteitsfonds en een sanering van de tweede bank op het eiland, de Cyprus Popular Bank. Het is onzeker of de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) deze maatregelen voldoende achten. Het Cypriotische parlement komt om 09.00 uur (Nederlandse tijd) bijeen om het reddingsplan te bespreken, maar de stemming is al uitgesteld.

Demonstranten bij het Cypriotische parlement donderdagavond. Veel van hen waren medewerkers van de in nood verkerende Popular Bank.Beeld reuters

De komende dagen wacht de net verkozen Anastasiades een race tegen de klok. De Europese Centrale Bank (ECB) geeft Cyprus tot maandagnacht om een bankroet af te wenden. Ligt er dan geen uitgewerkt reddingsplan op tafel dat kan rekenen op steun van de EU en het IMF, dan draait de ECB de geldkraan naar het eiland dicht. De chaos die daardoor in Cyprus ontstaat, ondermijnt de stabiliteit in de hele eurozone.

Het ultimatum dat de ECB donderdagochtend aan Nicosia stelde, voedde speculaties over een vertrek van Cyprus uit de eurozone. De Oostenrijkse minister van Financiën sloot een 'Cexit' niet uit. Volgens betrokkenen wilde een deel van de ECB-bestuurders de financiële noodhulp voor het eiland onmiddellijk staken.

De voorstellen waarvoor Anastasiades vandaag de steun vraagt van het Cypriotische parlement, betekenen het einde van de Cyprus Popular Bank. Die wordt failliet verklaard, omdat de bank niet over voldoende reserves beschikt. Anastasiades beloofde dat spaartegoeden tot 100 duizend euro onaangetast blijven. Grote spaarders en aandeelhouders betalen de rekening. Dit levert Cyprus zo'n 2,5 miljard euro op.

Geruchten over de naderende sanering van de bank leidden donderdag tot lange rijen bij de pinautomaten. Die werkten wel, hoewel het te pinnen bedrag per dag beperkt was. De banken zelf zijn zeker tot dinsdag gesloten. Zodra ze opengaan, wordt de omvang van kapitaaltransacties voorlopig aan banden gelegd.

Kerken
De Cypriotische regering besloot verder tot de oprichting van een solidariteitsfonds. Dat moet gevuld worden door pensioenfondsen, andere investeerders en de kerken. Nicosia hoopt hiermee 2 à 3 miljard euro binnen te halen. In ruil voor hun geld krijgen de investeerders aandelen in toekomstige gasopbrengsten.

Het nieuwe reddingsplan is het antwoord op de overeenkomst die de eurolanden (inclusief Cyprus) en het IMF afgelopen weekend sloten om het eiland te helpen. Daarin kreeg Nicosia een lening van 10 miljard euro uit het Europese noodfonds als het zelf 7 miljard zou bezuinigen. Het merendeel daarvan (5,8 miljard) kwam uit een eenmalige heffing op spaartegoeden. Deze heffing, vooral die van 6,75 procent op kleinere spaartegoeden, werd door het Cypriotische parlement verworpen.

Tijdens een speciale telefonische vergadering donderdagavond verklaarden de eurolanden bereid te zijn het alternatief van Anastasiades te bespreken. Voorwaarde is dat het plan solide is en het noodfonds niet meer geld kost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden