Curatoren: V&D blijft nog anderhalve maand dicht

De warenhuizen van V&D blijven minstens anderhalve maand dicht. Zelfs als winkelondernemer Roland Kahn later deze week alsnog een doorstart zou aankondigen, duurt het een tijd voor de winkels weer open kunnen. Dat bevestigt de woordvoerder van de curatoren van V&D tegen de Volkskrant.

Redactie en ANP
Het filiaal van V&D in Amsterdam, met een briefje op de deur waarop staat dat de winkel vandaag niet oepn zal gaan. Beeld anp
Het filiaal van V&D in Amsterdam, met een briefje op de deur waarop staat dat de winkel vandaag niet oepn zal gaan.Beeld anp

Om de keten voort te zetten is het immers nodig personeel opnieuw in dienst te nemen, zaken opnieuw te bevoorraden en de winkels enigszins opnieuw in te richten. Dat is volgens zegsman Edwin van Wijk niet in een paar dagen geregeld.

Kahn is er nog steeds niet uit met de verhuurders van de winkelpanden. De curatoren hebben daarom drie dagen extra gevraagd om tot een overeenkomst te komen. Daarop is geen negatieve reactie gekomen, aldus de zegsman. Volgens de curatoren praten de betrokken partijen voorlopig gewoon verder. De oorspronkelijke deadline is vandaag om 12 uur 's middags verstreken.

Het personeel wordt vandaag en morgen - de laatste twee dagen dat zij salaris ontvangen van uitkeringsinstatie UWV - ingezet om de voorraden in de filialen te inventariseren.

'De totaliteit van de aanbiedingen is nog niet van dien aard dat dit puzzelstuk op zijn plaats valt', schreven de curatoren in de brief, meldt de NOS. Nog niet alle benodigde vastgoedeigenaren hebben, met andere woorden, beslist of ze wel of niet onder de vlag van V&D verder willen.

Vereiste in het doorstartplan van Coolcat-eigenaar Kahn is dat er in minimaal 35 van de 62 panden een V&D-warenhuis herrijst. Eerder werd bekend dat een groot aantal vastgoedeigenaren nu al bereid is mee te werken aan een doorstart, maar het is onduidelijk om hoeveel pandeigenaren het precies gaat. Afgelopen weekeinde is continu onderhandeld.

Volgens het AD heeft personeel van de vestiging van V&D in Rotterdam vanmorgen te horen gekregen dat de overname door Kahn niet doorgaat en dat het na dinsdag voorbij is voor de warenhuisketen. Anonieme medewerkers van V&D vertellen de krant dat er vandaag en morgen nog werk voor ze is, maar dat het daarna voorgoed voorbij is.

V&D sluit maandag en dinsdag de deuren. Beeld anp
V&D sluit maandag en dinsdag de deuren.Beeld anp

Kahn wil huurtarieven halveren

Voor de doorstart is de grote sta-in-de-weg het Canadese Hudson's Bay, een bedrijf dat aast op de panden van V&D, niet op de naam zelf. Een aantal vastgoedeigenaren twijfelt voor welke partij ze moeten kiezen.

Kahn eist van de vastgoedeigenaren dat de huurtarieven de komende twee jaar worden gehalveerd ten opzichte van het bedrag dat zij in januari vorig jaar nog kregen. Daarnaast moeten ze zelf investeren in het inrichten en opknappen van de panden. Veel panden zien er slecht uit.

Een aantal vastgoedeigenaren ligt dwars. Ze zijn bang dat als onverhoopt de doorstart door Kahn mislukt ze voor de derde keer met nieuwe huurbazen om tafel moeten gaan zitten. Vorig jaar moesten de vastgoedeigenaren al 30 procent van de huur inleveren.

Kahn wil ook niet met alle warenhuizen verder gaan. Hij denkt aan een aantal van 45. Daarvoor heeft hij 35 toezeggingen van verhuurders nodig, waaronder die van de grootste en belangrijkste vestigingen. Hij verwacht dat als het plan doorgaat de ontbrekende 10 zich vanzelf zullen melden. Een van de vastgoedeigenaren zegt niet met Kahn in zee te gaan. 'Ik weet ook niet wat concreet wordt voorgesteld. Ik heb alleen een bericht ontvangen dat er een soort van raamwerkovereenkomst in aantocht is.'

null Beeld anp
Beeld anp

Anton Dreesmann draait zich om in zijn graf

Of de klant in de winkelstraat nu naar links of naar rechts liep, hij kwam altijd in een van de 90 winkels van het Vendex-concern terecht. Hoe kon zo'n imperium zo in elkaar storten? Een reconstructie (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden