Curatoren failliet vleesbedrijf Weyl eisen miljoenen euro's van KPMG

De curatoren van het failliete vleesbedrijf Weyl eisen tientallen miljoenen euro's van KPMG. Dat accountantskantoor was nalatig bij de controle van de boeken van de onderneming. Weyl ging failliet toen uitkwam dat grootschalige boekhoudfraude werd gepleegd.

Logo van accountants- en adviesorganisatie KPMG. Beeld anp

Curator Jacques Daniels spreekt KPMG aan voor de volledige schade die ontstond door de fraude en het faillissement van Weyl. De failliete boedel kent een tekort van meer dan 100 miljoen euro. Daniëls: 'De rechter moet bepalen hoeveel van de schade val toe te rekenen aan KPMG.'

Vleesbedrijf Weyl uit Enschede, specialist in rundvlees, pompte de begroting vele jaren op met valse verklaringen. Door onder meer fictieve facturen en niet-bestaande debiteuren was het bedrijf tientallen miljoenen meer waard dan in werkelijkheid. De begroting oogde zo solide, zeker met de akkoordverklaring van huisaccountant KPMG.

Onderdelen onvoldoende onderzocht

In december oordeelde de Accountantskamer dat KPMG-partner Edwin Slutter 'de goederen- én de geldbeweging binnen Weyl op meerdere onderdelen volstrekt onvoldoende onderzocht.' De accountant moest de jaarrekeningen vanaf 2007 voorzien van een betrouwbaarheidsverklaring.

KPMG was nauw betrokken bij het vleesbedrijf. Slutters voorganger bij Weyl was een kantoorgenoot, die vervolgens commissaris swerd bij het bedrijf. De frauderend financieel directeur van het bedrijf was ex-KPMG-er.

De nalatigheid van Slutter bij de contrôle van de boeken leidde tot een definitieve schrapping uit zijn ambt door de Accountantskamer. KPMG heeft bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven beroep aangetekend tegen het harde oordeel van de Accountantskamer.

Onder verscherpte controle

De kwestie Weyl was slechts een van de affaires rond grote accountantskantoren in de afgelopen jaren en KPMG in het bijzonder. De firma's staan dit jaar onder verscherpte controle van de Autoriteit Financiële Markten, zo kondigde de toezichthouder onlangs aan. Het werk van de 'Big 4' (Deloitte, KPMG, EY en PwC) schoot in voorgaande jaren ernstig tekort. De kantoren waren meer uit op omzetmaximimalisatie dan op grondig onderzoek van de financiën van de bedrijven die zij moesten controleren. Juist die contrôles zijn een wettelijke van de accountants.

De top van vleesbedrijf Weyl is inmiddels veroordeeld tot gevangenisstraffen. Algemeen directeur Frank W. kreeg twee jaar celstraf opgelegd. Zijn hoger beroep loopt nog. Financieel directeur Harro G. tekende geen beroep aan tegen zijn veroordeling tot 18 maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. Beiden zijn persoonlijk failliet verklaard. De curator die dit faillisement moet afwikkelen, Eddy Kolkman, boekte vorig jaar nog succes bij de rechter. De ex-vrouw van Harro G. moest hem ruim twee ton betalen. Zij liet nieuwe verdiensten van G. op haar naam uitkeren, om het geld zo uit handen van schuldeisers te houden,

KPMG is inmiddels bezig met een interne operatie om de werkwijze te verbeteren. Een woordvoerder van KPMG zei gisteren dat hij niet inhoudelijk kon reageren op de claim van de curatoren. 'We hebben nog niets binnen zien komen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.