'Curator heeft geen belang bij bankroet'

Achtergrond..

Amsterdam ‘Bewindvoerders laten een bedrijf niet failliet gaan uit eigenbelang’, zegt Ton Jongbloed, hoogleraar executie- en beslagrecht aan de Universiteit Utrecht. Ook andere juristen stellen dat bewindvoerders er geen belang bij hebben aan te sturen op een faillissement.

De juristen reageren op de aantijging van Dirk Scheringa dat de bewindvoerders bij zijn DSB Bank reddingen frustreerden omdat ze liever aan de slag gingen als curator bij de afwikkeling van het faillissement. Die werkzaamheden zullen waarschijnlijk maanden in beslag nemen.

‘Er zijn voldoende controlemechanismen ingebouwd’, zegt Jongbloed. ‘De rechtbank spreekt het faillissement uit. Die kijkt of er voldoende pogingen zijn gedaan het bedrijf op een andere manier te redden. Dat is immers ook in het belang van de schuldeisers.’

Bewindvoerders hebben de opdracht op te treden in het belang van de schuldeisers. Ze zijn volgens de wet verplicht een faillissement aan te vragen als ze voorzien dat de schuldeisers op den duur het onderspit zullen delven.

Jongbloed heeft niet de indruk dat curatoren denken aan het geld dat ze kunnen verdienen. ‘De uurtarieven voor curatoren en hun medewerkers liggen vast. Dit is de reden waarom sommige grote kantoren geen faillissementen meer doen. Ze kunnen meer verdienen met andere klussen’, aldus Jongbloed.

De tarieven zijn afhankelijk van onder meer de ervaring van de juristen en de complexiteit van het faillissement. Bij grote ondernemingen kan het uurtarief van de curator oplopen tot ruim 350 euro.

Niet alle advocaten mogen faillissementen afwikkelen. Jongbloed: ‘Rechtbanken werken met een beperkte groep advocaten die een speciale opleiding hebben gevolgd.’ Alleen advocaten met voldoende ervaring krijgen de spraakmakende faillissementen.

Volgens advocaat Willem Jan van Andel, die vaak als curator optreedt, betekent een faillissement niet automatisch dat het bedrijf wordt geliquideerd. ‘De vennootschap is ten dode opgeschreven, maar de onderneming kan misschien doorstarten.’ Vaak gaan onderdelen van bankroet verklaarde bedrijven in afgeslankte vorm door, waardoor de werkgelegenheid deels behouden blijft.

‘Bij een bank ligt dat lastiger omdat de belangrijkste bezitting, de leningenportefeuille, door de koper zelf beheerd kan worden’, aldus Van Andel. Dat kan omdat de koper ook een bank zal zijn. Hierdoor is de kans op behoud van werkgelegenheid bij DSB gering.

De kosten van het afwikkelen van het faillissement schat Van Andel op 10 tot 15 miljoen euro. De kosten zijn behalve het honorarium voor de curator en zijn medewerkers alle kosten voor het inhuren van derden. Denk aan advocaten, deurwaarders, accountants en taxatiebedrijven. Zo moet bijvoorbeeld de waarde van de inventaris van de kantoren worden getaxeerd.

De uiteindelijke kosten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de administratie. Hoe lastiger het is bepaalde afspraken en contracten te achterhalen, hoe meer tijd de afwikkeling van een faillissement vergt. De curator moet de gemaakte kosten minutieus verantwoorden bij de rechtbank. De curator moet zijn werkzaamheden in tijdblokken van zes minuten registreren.

De kosten kunnen verder oplopen als de curator juridische procedures moet voeren om geld van klanten binnen te krijgen. Dat zal hij doen als klanten hun maandlasten niet meer kunnen of willen betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden