Curator claimt 55 miljoen van top die zich verrijkte ten koste van glasvezelbedrijf

Een faillissement uit de tijd van het klappen van de internetzeepbel krijgt zestien jaar na dato een opmerkelijk staartje. De curator van Ebcon, een glasvezelbedrijf dat in 2001 bankroet ging, eist na jaren onderzoek bijna 55 miljoen euro van drie mannen die in het bestuur zaten van het Bredase bedrijf.

Het aanleggen van glasvezel kabelnet in Hoofddorp.Beeld anp

Het drietal zou de bedrijfskas hebben getild, meldde Het Financieele Dagblad woensdag. Zij zouden miljoenen bestemd voor het aanleggen van glasvezelverbindingen hebben overgemaakt naar privérekeningen. Daarvoor gebruikten ze volgens de curator ingenieuze constructies. Curator Ed Wagemakers liet in juni beslagleggen op de woning van een van de bestuurders in het Brabantse Chaam. Wagemakers stelt ook de andere twee hoofdelijk aansprakelijk voor een bedrag van 54.650.000 euro.

Ebcon-bestuurders Chris Geerts, Robert Ebben en Ton Soetekouw dachten eind jaren negentig goud in handen te hebben, blijkt uit het eerste faillissementsverslag. Ebcon moest een grote speler worden op de markt voor telecommunicatie. In 1999 sloot het een overeenkomst met een joint venture van KPN en het Amerikaanse telecombedrijf Qwest. In opdracht van KPNQwest zou Ebcon glasvezelverbindingen aanleggen in verschillende Europese landen. De markt had destijds torenhoge verwachtingen van internetbedrijven en vele 'dotcoms' werden opgericht. Bij het barsten van de internetbubbel in 2000 bleken veel nieuwe bedrijven niet zo rendabel als gedacht. Dat gold ook voor Ebcon, dat grote bedragen had geleend. Ebcon ging kopje onder vlak voordat KPNQwest hetzelfde lot beschoren was.

Anderhalf decennium later meent curator Ed Wagemakers over genoeg bewijzen te beschikken om een rechtbank ervan te overtuigen dat het faillissement destijds niet - of niet alleen - voortkwam uit het einde van de internethype. De drie bestuurders zouden het faillissement hebben bespoedigd door hun taak 'onbehoorlijk' te vervullen en 'onrechtmatig' te handelen. Geerts, Ebben en Soetekouw verrijkten zich volgens hem ten koste van Ebcon, waardoor er na het faillissement niets te halen was voor de schuldeisers.

Zo kwam van een overboeking van bijna 21 miljoen euro, die een onderaannemer als provisie aan Ebcon betaalde, slechts 40 procent op de bedrijfsrekening terecht. Een deel van het resterende bedrag, 3,5 miljoen euro, werd uitbetaald aan de bv Ripal, waarvan Geerts en Ebben ook bestuurder waren.

Daarnaast huurde Ebcon volgens de curator kantoorruimte van een vastgoedonderneming waar Geerts en Ebben eveneens aan de touwtjes trokken. Ook zou Ebcon geld geleend hebben aan een bedrijf waarvan een familielid van Ebben directeur was. Verder heeft de curator sterke twijfels over drie facturen van bedrijven in Gibraltar en het Verenigd Koninkrijk, ter waarde van in totaal een miljoen euro. Dat geld staat nu op verschillende buitenlandse rekeningen, meldt hij.

Opgeteld komen die financiële trucs niet uit op een bedrag van 55 miljoen euro. Dat bedrag baseert de curator op het tekort dat op de balans van Ebcon overbleef na het faillissement, vermeerderd met rente.Namens de Ebcon-bestuurders reageert vooralsnog alleen Geerts op de beschuldigingen. Tegenover het FD noemde hij de aantijgingen 'volstrekte onzin'.

Voormalig NMB Postbank-bankier Soetekouw kwam in 1992 al eens in opspraak omdat hij privé aandelen Newtron kocht vlak voordat dit ict-bedrijf naar de beurs ging. NMB begeleidde die beursgang, dus Soetekouw handelde met voorkennis.

Dat het zo lang heeft geduurd voordat Wagemakers de verdwenen miljoenen kon opeisen, is volgens de curator te wijten aan vertragingstechnieken van de bestuurders. Ook probeerden de bestuurders de zaak van tafel krijgen, omdat het faillissement verjaard zou zijn. De rechter wees die vordering vorig jaar af. Wat de zaak ook niet vooruit hielp is dat vlak na het faillissement 30 meter administratie uit het kantoor van Ebcon verdween.

De drie worden vooralsnog niet strafrechtelijk vervolgd wegens fraude. Volgens Wagemakers is een strafzaak pas een mogelijkheid nadat de rechter zich in de civiele zaak heeft uitgesproken. Die dient op 4 en 5 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden