Cuba zet 500 duizend ambtenaren op straat

SANTA CRUZ De Cubaanse regering zal de komende zes maanden ruim 500 duizend overheidsbanen schrappen, oftewel 10 procent van het staatspersoneel....

Van onze correspondent Allart Hoekzema

Vier jaar na zijn plechtige belofte het levenspeil van de Cubanen te zullen verbeteren, zet president Raúl Castro koers richting een vrijere economie.

De Cubaanse arbeiderscentrale CTC – ’s lands enige vakbond, gedomineerd door de communistische regering – kondigde deze week in een communiqué aan dat 500 duizend ambtenaren voor 1 april volgend jaar op straat komen te staan. Tegelijk wil de regering meer ruimte geven voor vrij ondernemen in de hoop dat voor eind 2011 ruim 450 duizend nieuwe banen worden gecreëerd in de private sector. De twee hervormingen zijn het belangrijkste initiatief van de president om de economie – die voor 95 procent door de staat wordt gecontroleerd – uit het slop te halen.

‘Onze staat kan niet doorgaan met het onderhouden van ondernemingen en diensten met opgeblazen personeelsbestanden en grote financiële verliezen. Veel overheidsbedrijven zijn inefficiënt en scheppen slechte gewoonten onder de arbeiders’, aldus de CTC. Raúl Castro heeft dit jaar al meermaals gezegd dat ‘zeker een miljoen overbodige ambtenaren’ het economische herstel van Cuba ‘afremmen’. Rond de vijf miljoen mensen werken voor de overheid. Dat is 85 procent van de beroepsbevolking in een land van 11,2 miljoen personen. Volgens de CTC zal het schrappen van de helft van de overtollige banen ‘onmiddellijk’ beginnen ‘in alle sectoren van de staatseconomie’. De vakbond voegt eraan toe dat het salarissysteem voor degenen die hun baan behouden zal veranderen ‘volgens het beginsel van loon naar resultaat’.

Om de klap van het massaontslag te verzachten, krijgen Cubanen meer vrijheid om voor zichzelf te beginnen. De overheid zal zich ‘minder dan voorheen’ bezighouden met de economische bedrijvigheid, verzekert de CTC. Castro’s regering heeft besloten een groot aantal kleine staatsbedrijven om te vormen tot door de werknemers zelf geleide coöperaties. Ook wil het regime werk creëren door voor particulieren de mogelijkheden van ‘huur of vruchtgebruik’ van landbouwgrond uit te breiden. Praktisch alle handelsactiviteiten op Cuba werden in 1968 door Raúls oudere broer Fidel Castro genationaliseerd.

Volgens bronnen in de communistische partij zal in oktober worden begonnen met de verlening van in totaal 250 duizend vergunningen aan nieuwe zelfstandigen. Zo probeert de regering een deel van de ontslagen ambtenaren van een alternatief te voorzien. Momenteel zijn er op Cuba zo’n 143 duizend ondernemers met een eigen bedrijfje, ‘cuentapropistas’. Het gaat om eenmanszaakjes en kleine familiebedrijfjes,

De regering hoopt dat dankzij de nieuwe vergunningen 465 duizend nieuwe banen zullen worden geschapen. Voor de eerste keer in decennia zullen de vrije ondernemers personeel mogen aannemen. De regelgeving voor eigen bedrijfjes zal ‘aanzienlijk flexibeler’ worden. Wie voor zichzelf begint, zal bijvoorbeeld toegang krijgen tot krediet en handel mogen drijven met staatsondernemingen.

Daar staat tegenover dat de zelfstandigen inkomstenbelasting en sociale premies zullen moeten betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden