Crisis treft ‘gewoon’ bankieren

Europese banken krijgen het steeds moeilijker met de kredietcrisis. Op de Amsterdamse beurs kregen de aandelenkoersen van Fortis en ING donderdag zware klappen: niet omdat ze grote verliezen lijden op riskante beleggingsmarkten, maar omdat ze minder winst halen uit de reguliere activiteiten....

Van onze verslaggever Geert Dekker

Fortis, dat momenteel al zijn aandacht richt op het integreren van de Nederlandse activiteiten van ABN Amro in de eigen organisatie, verloor donderdag ongeveer 7 procent van zijn waarde. Sinds begin juli is de koers 43 procent gedaald: van boven de 31 euro tot 18,55 euro nu.

De Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar maakte donderdag voorbeurs kwartaalcijfers bekend en die vielen analisten rauw op hun dak. De tegenvallers betreffen niet zozeer stroppen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Over de hele linie wordt minder winst gemaakt. Conclusie: het idee dat de kredietcrisis draait om verliezen op die Amerikaanse hypotheekmarkt, waar armlastige huizenbezitters met veel te hoge leningen zijn opgezadeld, kan naar het rijk der fabelen worden verwezen.

De afgelopen dagen blijkt dat de crisis diep ingrijpt in het vertrouwen dat nodig is om de financiële markten soepel te laten functioneren, met als gevolg dat er op allerlei terreinen pas op de plaats wordt gemaakt.

Woensdag bleek al dat ING zowel in het verzekeren, in het zakenbankieren als in het bankieren voor particulieren minder draait. Woensdag daalde de koers met 2 procent; daar kwam donderdag nog bijna 3 procent bij. De afgelopen week verloor ING in totaal bijna 10 procent.

Fortis meldde donderdag lagere winstcijfers voor met name de verzekeringstak. In totaal daalde de winst over het derde kwartaal met 10 procent ten opzichte van vorig jaar: van 884 miljoen euro naar 798 miljoen.

Fortis en ING zeggen beide ‘niet substantieel’ te worden getroffen op de subprime markten; de Amerikaanse hypotheken ‘met een vlekje’. Het zijn vooral de investeringsbanken die daar de grootste klappen krijgen. Een van de grootste Amerikaanse partijen op die markt, Morgan Stanley, maakte woensdagavond bekend een afschrijving van 3,7 miljard dollar (2,5 miljard euro) te moeten doen als gevolg van problemen met riskante hypotheken. Eerder meldden Bear Stearns, Merrill Lynch en Citigroup miljardenverliezen. Inmiddels zijn de topmannen van Merrill en Citi afgetreden.

Toen de crisis uitbrak – in augustus – leek de schade aanvankelijk beperkt te blijven tot enkele kleinere banken, waaronder NIBC. Morgan Stanley heeft woensdag de verwachting uitgesproken dat de onzekerheid op de financiële markten, veroorzaakt door de aantasting van het vertrouwen van de banken in elkaar, nog enkele kwartalen zal aanhouden.

De banken raken daardoor inkomsten kwijt. De groei in de financiële sector leunde de afgelopen twee jaar op de ontwikkeling van steeds weer nieuwe beleggingsproducten en telkens nieuwe methoden om risico door te verkopen.

In traditionele markten en producten was er minder of geen groei, zeker in de volgroeide westerse markten. Het zijn echter die producten waar de banken nu op moeten terugvallen. Daarmee verdwijnt de hoop op bijzondere opbrengsten in de nabije toekomst, en dat leidt tot koersdalingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden