Crisis kost banken minder dan voorzien

Amsterdam De kredietcrisis kost de banken 20 procent minder dan wat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een half jaar geleden voorzag....

Het IMF heeft de jaarvergadering deze week in Washington en presenteerde dinsdag het Global Financial Stability Report. Daaruit blijkt dat banken door de financiële crisis 2.276 miljard dollar moeten afschrijven. Voor tweederde hebben ze dat al van hun balans afgeboekt aan waardeloos geworden leningen en beleggingen.

In oktober ging het IMF nog uit van een totaalbedrag van 2.809 miljard. Het verschil van ruim 500 miljard verklaart het IMF uit de verbeterde gezondheid van de bancaire sector wereldwijd. Banken lopen ook minder risico.

De crisiskosten komen vooral voor rekening van Europese banken. Zij moeten bijna 1.300 miljard afboeken. Amerikaanse banken zien volgens de huidige schatting van het IMF 885 miljard verdwijnen.

Het Fonds waarschuwt voor enig optimisme over de ontwikkeling van de wereldeconomie. De sterk opgelopen schulden en tekorten van veel landen dreigen de financiële crisis te verlengen, stelt het IMF. Onzekerheid over de overheidsfinanciën van een land kan gemakkelijk overslaan op de banken in dat land en erbuiten.

‘Overheden staan voor een uitdaging zonder weerga’, zei IMF-econoom José Viñals in een toelichting. ‘Er moeten plannen voor de bestrijding van de tekorten worden ontworpen, zodat de markten niet nerveus worden, maar overtuigd raken van de houdbaarheid van de overheidsfinanciën. Dat is vooral belangrijk in landen waar investeerders nu al twijfels over hebben.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.