Crisis bij Sphinx door ontslagen en seksaffaire

Bij Koninklijke Sphinx is grote onrust ontstaan over een op handen zijnde reorganisatie én een affaire van de directeur met een medewerkster....

'Het vertrouwen is opgezegd, maar dat heeft niets te maken met de affaire van de directeur', is het enige dat woordvoerster Noortje van Putten namens Sphinx kwijt wil. 'Er zijn allerlei persoonlijke ontwikkelingen, waar ik niet op in wil gaan', aldus bestuurster Hetty Kijzers van FNV Bondgenoten.

De vrouw van directeur Van Brug werkt ook bij Sphinx, als marketingmanager. Zij zit momenteel thuis, bevestigt Kijzers. Ook de maîtresse van de directeur, die hoofd van de afdeling communicatie is, is op non-actief gesteld. Beide vrouwen worden ontslagen. Van Brug heeft de ondernemingsraad laten weten dat 'de toe te kennen schadevergoedingen' geen effect zullen hebben op de bedrijfsresultaten.

Van Brug zelf was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Ook de ondernemingsraad wilde geen verdere mededelingen doen. Vermoedelijk heeft de OR het vertrouwen in directeur Van Brug opgezegd uit onvrede met de handelwijze van de directeur en het ontslag van beide vrouwen. Volgens de Sphinx-woordvoerster wordt begin volgende week nog een poging ondernomen om het vertrouwen tussen OR en directeur te herstellen. Een bemiddelaar moet kijken of er nog 'een basis voor verder overleg' bestaat. Dat is hard nodig, want Sphinx staat aan de vooravond van een ingrijpende reorganisatie.

Die reorganisatie is ook wat FNV-bestuurster Kijzers de meeste zorgen baart: 'Dat iemand een slippertje maakt, vind ik nauwelijks interessant. Het gevaar dat zoveel arbeidsplaatsen verloren gaan, dat is veel belangrijker.' Zij erkent wel dat de affaire rond de directeur op een hoogst ongelukkig moment komt.

Vorig jaar werden bij Sphinx al 120 werknemers ontslagen. Bij die gelegenheid werd de fabriek voor technisch keramiek gesloten. Nu wordt een nog omvangrijker sanering verwacht, die de sanitairfabriek (zeven verdiepingen hoog) in het centrum van Maastricht treft. FNV Bondgenoten denkt dat de sanitairproductie zal worden verplaatst naar de locatie van de leegstaande fabriek voor technisch keramiek op een industrieterrein. Die verhuizing zal ongetwijfeld worden aangegrepen voor een verdere rationalisatie en automatisering van de productie. Bestuurster Kijzers vreest dat daardoor 260 van de 450 arbeidsplaatsen verloren gaan.

De reorganisatie bij de Maastrichtse fabrikant van wastafels en toiletpotten is de zoveelste klap voor de rap verzwakkende economie in Zuid-Limburg. Eerder kondigden collegabedrijven als DSM, Nedcar, Enci en Mosa Porselein al massa-ontslagen aan. Sphinx, onderdeel van de Finse badkamermultinational Sanitec, heeft beloofd voor het eind van dit jaar duidelijkheid te verschaffen over de toekomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden