Crisis bij energiebedrijf Delta bezworen na opstappen commissaris

Bij het Zeeuwse energiebedrijf Delta is een bestuurscrisis rond de verkoop van de afvaldochter bezworen. De provincie Zeeland heeft als grootste aandeelhouder weer vertrouwen in Delta, bleek vrijdag, nadat de president-commissaris donderdagavond laat was opgestapt.

Delta is grootaandeelhouder van de energiecentrale in Moerdijk,Beeld anp

De Zeeuwse politieke partijen waren kwaad dat ze eerder deze maand via kranten moesten vernemen dat Delta de Belgische afvaldochter Indaver in de verkoop wil zetten. Andere opties voor het financieel verzwakte Delta, zoals een fusie met Eneco, bleken niet haalbaar. Volgens de provincie had Delta het plan om Indaver te verkopen eerst ter goedkeuring aan de aandeelhouders moeten voorleggen. De provincie heeft de helft van de aandelen, de andere helft is van dertien Zeeuwse gemeenten.

Kritiek

In een extra vergadering maandag op het provinciehuis bleek president-commissaris Daan van Doorn van Delta niet onder de indruk van de kritiek dat het besluit niet genomen had mogen worden zonder de goedkeuring van de provincie. 'Klanten komen voor ons op de eerste plaats, dan het personeel, dan de bank', citeert Omroep Zeeland de president-commissaris, die de publieke aandeelhouders van het energiebedrijf in het rijtje niet eens noemde.


Een Statenlid van de SGP stelde dat het zonder overleg in de etalage zetten van Indaver vergelijkbaar is met dat zijn vrouw het huis te koop zou zetten zonder overleg met hem. Vooral het feit dat Delta geen excuses aanbood voor de gang van zaken en geen beterschap beloofde, zat de politici hoog. Toen bleek dat er een motie in de maak was om het vertrek van de raad van commissarissen te eisen, stapte Van Doorn als president-commissaris zelf op.


De kwestie roept de vraag op wie er de baas is bij een energiebedrijf. Volgens de Tilburgse hoogleraar Rienk Goodijk, gespecialiseerd in (semi)publiek toezicht, rekenen provincies zich geregeld te rijk doordat ze denken dat ze overal over gaan, terwijl aandeelhouders op afstand staan. Aan de andere kant mag volgens de hoogleraar van een publiek bedrijf worden verwacht dat er extra rekening gehouden wordt met de aandeelhouders, ofwel de provincie en gemeenten. 'Ik begrijp de boosheid van de politici dus wel', zegt Goodijk. 'Het is ook een kwestie van goede communicatie, dat had de president-commissaris moeten aanvoelen. Excuses waren waarschijnlijk voldoende geweest.'


De provincie gaat binnenkort met Delta om de tafel over de zeggenschap en communicatie bij het bedrijf. Ook het profiel van de nieuwe president-commissaris wordt dan besproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden