Nieuws

Credit Suisse het schip in door miljardendebacle met investeringsfonds Archegos

Nederlandse banken krijgen af en toe een flinke tik op de vingers, zoals de ABN Amro deze week. Maar het is niet te vergelijken met de geseling die sommige buitenlandse banken moeten doorstaan.

Peter de Waard
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De Zwitserse bank Credit Suisse, die nog altijd een vooraanstaande rol in de mondiale haute finance vervult, dreigt miljarden te verliezen door het zogenoemde Archegos-schandaal. Het investeringsfonds van de Amerikaan Bill Hwang ging eind vorige maand ten onder nadat het verkeerd had gegokt op koersstijgingen van het Amerikaanse mediabedrijf Viacom en de Chinese platformbedrijven Tencent en Baidu. Toen de koersen daalden, kwam het fonds onmiddellijk in problemen. Bij de beleggingen was op ongekende schaal gebruikgemaakt van allerlei derivaten (hefbomen, zoals swaps en opties), waardoor de verliezen tot in de miljarden opliepen, en de banken, naast Credit Suisse het Japanse Nomura en het Amerikaanse Morgan Stanley, hun zogeheten margin calls uitgaven. Dit betekende dat Archegos cash moest bijstorten, en dat had het fonds niet. En dus stortte het kaartenhuis ineen.

Nomura en Morgan Stanley konden hun posities nog snel afbouwen en hun verliezen beperken. Credit Suisse aarzelde en moest veel grotere verliezen slikken. Van de 20 miljard dollar aan posities van Archegos die door de Zwitsers zijn gefinancierd, is zeker 5,5 miljard dollar (4,6 miljard euro) verloren. Dat is tien keer zoveel als de boete die ABN Amro deze week kreeg opgelegd. Eerder verloor Credit Suisse ook al miljarden in een ander groot schandaal rond de schaduwbank van de Australische grondstoffenhandelaar Lex Greensill.

‘Verantwoordelijken ontslagen’

Credit Suisse-topman Thomas Gottstein noemde de verliezen begin deze week onacceptabel. ‘De verantwoordelijken zijn ontslagen en we verminderen onze blootstelling in dit type constructies sterk.’ Ook de risico’s die bank wil lopen en de controlesystemen die de bank gebruikt om tijdig te kunnen reageren op misstanden, worden opnieuw tegen het licht gehouden. De bank zal het eigen vermogen met 2 miljard dollar versterken om de verliezen op te vangen. Hiervoor zullen een converteerbare obligatieleningen worden uitgeschreven. In het eerste kwartaal verloor de bank 230 miljoen euro. In het tweede kwartaal zal 600 miljoen euro op de leningen worden afgeschreven. Thomas Gottstein, die ruim een jaar geleden aantrad bij de bank, moet nu schoon schip maken.

Credit Suisse is na UBS, waar voormalig ING-bestuurder Ralph Hamers de scepter zwaait, de grootste bank van Zwitserland. De bank worstelt nog steeds met de financiële naweeën van de kredietcrisis. Vorig jaar moest Credit Suisse honderden miljoenen opzij zetten voor een schikking in de VS vanwege de handel in rommelhypotheken. De Zwitserse toezichthouder Finma heeft inmiddels aangekondigd een onderzoek in te stellen naar de risicobewaking bij de bank. Inmiddels is 97 procent van de door Credit Suisse gefinancierde posities van Archegos geliquideerd. Credit Suisse heeft nog voor een half miljard euro aan posities uitstaan.

Suikerriet en meloenen

Daarnaast moet de bank de verliezen in het Greensill-schandaal nog voor een deel zien te verwerken. Deze Britse schaduwbank, die werd opgericht door Lex Greensill, een handelaar in suikerriet en meloenen, raakte vorig jaar al in problemen. De bank nam schulden over van agrarische ondernemers, herverpakte die en verkocht ze op de internationale kapitaalmarkt. Credit Suisse was een van de bemiddelaars en zadelde er een groot deel van zijn klanten mee op. Vorig jaar was de uitstaande portefeuille van Greensill opgelopen tot 120 miljard euro.

Een van de adviseurs van Lex Greensill was de voormalige premier David Cameron, die door het schandaal in opspraak is geraakt. Greensill kwam in moeilijkheden toen Credit Suisse plotseling stopte met het opkopen van de schulden, omdat Greensill te afhankelijk was geworden van een enkele klant, de omstreden Britse staalmagnaat Sanjeev Gupta. Klanten van Credit Suisse hebben ongeveer 1 tot 2 miljard euro in Greensill zitten. Credit Suisse wil dat geld nu terug hebben van de Britse schaduwbank. Mocht dat niet lukken, dan is onduidelijk of Credit Suisse zelf of de klanten voor de verliezen opdraaien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden