CPB: tal van onzekerheden bedreigen Nederlandse economie

De groei van de Nederlandse economie is 'gestaag, maar niet uitbundig' en wordt bedreigd door allerlei internationale onzekerheden. Dat stelt het Centraal Planbureau, de economisch adviseur van het kabinet. De economie groeit dit jaar 1,8 procent en volgend jaar 2,0 procent, voorspelt het CPB.

null Beeld anp
Beeld anp

Tegelijk daalt de werkloosheid langzaam maar zeker naar 6,3 procent van de beroepsbevolking in 2017. Het tekort op de begroting van Rutte II zal iets kleiner zijn dan waarvan het kabinet uitging toen het in 2012 aantrad en komt volgend jaar uit op 1,2 procent van het bruto binnenlands product - ver verwijderd van de Brusselse maximumeis van 3 procent.

Brexit

Al deze voorspellingen kunnen anders en vooral negatiever uitpakken door internationale 'risico's', zo waarschuwt het Planbureau. Denk daarbij aan een eventuele Brexit, het uit de EU stappen van het Verenigd Koninkrijk. En denk aan de vluchtelingencrisis. Die plaatst Europa niet alleen voor hoge kosten, als bovendien de reactie is dat 'Schengen' buiten werking wordt gesteld, beïnvloedt dat de vrijhandel en dat zou, net als een Brexit 'op termijn een negatief effect op de Europese en Nederlandse economie kunnen hebben'.

Daar komt volgens het CPB nog bij dat de financiële markten grillig en onvoorspelbaar reageren op onzekerheden zoals de vluchtelingencrisis en een Brexit. En die volatiliteit maakt investeerders weer kopschuw, hetgeen ook weer slecht is voor de economie. Niettemin, als de rekenmeesters voorbij gaan aan onzekerheden die zich moeilijk laten voorspellen, zien ze een licht groeiende wereldhandel en een licht herstel van de economie van de eurozone - beide zijn cruciaal voor een op het buitenland gerichte economie als de Nederlandse.

Consumenten besteden meer

De verwachte groei van dit jaar, 1,8 procent, is iets ongunstiger dan eerdere voorspellingen van het CPB. Dat komt vooral door de lagere opbrengst van het gas, zowel door een lagere gasproductie als lagere gasprijzen die in de pas lopen met de sterk gedaalde olieprijzen. Die mindere gasbaten maken het tekort op de begroting van het kabinet ook groter.

Daar staat tegenover dat consumenten meer gaan besteden. Dat is te danken aan stijgende lonen, aantrekkende werkgelegenheid en het 5-miljardpakket aan lastenverlichtingen waarvoor het kabinet eind vorig jaar op het laatste moment het groene licht kreeg van de Eerste Kamer.

Voor mensen met een uitkering, gepensioneerden en mensen met een laag inkomen wordt 2017 geen jubeljaar, voorspelt het CPB. Hun koopkracht vertoont dan minnen van boven de 1 procent. De koopkracht van werkenden stijgt licht met circa een half procent.

Volgens minister Kamp van Economische Zaken tonen de CPB-voorspellingen aan dat de Nederlandse economie robuust en stabiel genoeg is om de mogelijke tegenwind van de internationale onzekerheden op te vangen. 'We profiteren nu van de hervormingen die doorgevoerd zijn in Nederland', claimt Kamp. 'Om de groei te bestendigen moeten we inzetten op innovatie om onze productiviteit te verhogen en moeten we onze economie flexibel en concurrerend houden, bijvoorbeeld door de inzet van zzp'ers.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden