CPB: meer mankracht moet economie afkoelen

De Nederlandse economie blijft zich robuust ontwikkelen. Maar om oververhitting te voorkomen moet het dreigende tekort aan mankracht worden bestreden door niet-werkenden te stimuleren aan de slag te gaan....

'Het is nu of nooit,' zei CPB-directeur Don gisteren bij de presentatie van het Centraal Economisch Plan (CEP). De kansen om inactieven de arbeidsmarkt in te trekken zijn volgens het CPB juist nu gunstig.

Het kabinet vergadert vrijdag met het CEP in de hand over de jaarlijkse aanpassing van de begroting. Het nieuwe cijfermateriaal wijkt nauwelijks af van het concept dat al enige weken in Den Haag circuleert. De economie groeit dit jaar 4 procent en komend jaar 3,5. Het IMF kwam gisteren met gelijkluidende voorspellingen. Nederland blijft krachtig doorgroeien, alleen zijn de cijfers van het muntfonds iets lager dan die van het CPB: 3,8 procent voor dit jaar en 3,4 voor 2001. De Europese Commissie kwam dinsdag juist met iets hogere cijfers: 4,1 voor 2000 en 3,7 procent voor 2001.

Ook internationaal gaat het voortreffelijk. Zowel Europa als de Verenigde Staten tonen hoge groeicijfers en zelfs Azië en andere economische crisishaarden van anderhalf jaar geleden hebben zich voortreffelijk hersteld. De enige kanttekeningen plaatste CPB-baas Don bij de VS, omdat daar de betalingsbalans een erg groot tekort vertoont en de spaartegoeden onder de bevolking bitter laag zijn.

Omdat in Nederland de groei aanzienlijk hoger ligt dan de 2,25 procent die in de begroting werd geraamd, regent het miljardenmeevallers. Dit jaar houdt het kabinet volgens het CPB 3,5 miljard gulden in kas, volgend jaar 4 miljard. Daarnaast komt er dit jaar twaalf miljard gulden extra binnen en in 2001 zelfs achttien miljard.

Don waarschuwde gisteren voor onvoorzichtig uitgeven van deze sommen. Het zou inflatie aanwakkeren en het gevaar van een loonexplosie naderbij brengen. De inflatie is volgend jaar met 3,25 procent aan de hoge kant. Het IMF voorziet zelfs 3,5 procent. Maar Don maakte zich hierover niet al te veel zorgen, want dit komt door de BTW-verhoging van 1 procent, die slechts eenmalig is. Het jaar erop zal de inflatie weer dalen.

De werkloosheid komt onder de 200 duizend, maar het CPB onderstreept dat het aantal inactieven boven de 600 duizend blijft, vanwege de bijstandstrekkers. Daarnaast blijft het aantal WAO'ers (bijna een miljoen) te hoog. Don pleit voor belastingverlaging aan de onderkant. Het nieuwe belastingplan dat komend jaar ingaat is al een stap in die richting, maar er kan volgens hem meer worden gedaan.

Andere middelen om de knelpunten op de arbeidsmarkt op te vangen, zoekt het CPB in betere kinderopvang, de mogelijkheid voor oudere werknemers om langer door te werken, deeltijders meer uren te laten maken en minder strenge diploma-eisen.

Don herhaalde zijn pleidooi voor versneld aflossen van de staatsschuld als voorbereiding op de vergrijzing. 'Schuldreductie nu kan voorkomen dat je later de belasting moet verhogen,' zei hij.

Deze constatering kan op instemming rekenen van minister Zalm, die de staatsschuld te hoog vindt. Maar voor de staatsschuld aan de orde komt, buigt het kabinet zich nog over de verdeling van de uitgavenmeevallers. De verlanglijsten van de departementen en de politieke partijen overtreffen ver de beschikbare ruimte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.