CPB laakt taboe op 'H-woord'

Directeur Henk Don van het Centraal Planbureau (CPB) betreurt het taboe op beperking van de hypotheekrenteaftrek tijdens de laatste kabinetsformatie....

Van onze verslaggever Ferry Haan

De PvdA gaat kamervragen stellen over de opmerking van Don. CDA-kamerlid De Neree stelt dat het CPB zich niet met politieke zaken moet bezighouden.

Dons opmerking over de hypotheekrenteaftrek is opgenomen in zijn net verschenen discussie stuk over de zin van economische modellen voor beleidsmakers. Don beschrijft hierin onder meer het moeizame proces van trial and error tussen de kabinetsformateurs en het Centraal Planbureau. Volgens de directeur van het Centraal Planbureau is beperking van de renteaftrek één van de minst schadelijke belastingmaatregelen voor de Nederlandse economie, waar de formerende partijen 'jammer genoeg' van afzagen.

PvdA-kamerlid Crone wil van Don weten wat hij bedoelt met zijn politieke taboe. Hierover zal hij Kamervragen gaan stellen aan Dons politieke baas: de minister van Economische Zaken Brinkhorst. Crone wil ook weten wat het CPB dan zou voorstellen als het om de aanpak van de hypotheekrenteaftrek gaat.

CDA-kamerlid De Neree beschouwt de opmerking van Don als een 'kleine uitglijder'. Volgens het kamerlid moet Don zich niet met waardeoordelen uitlaten over dit soort zaken. Op voorspraak van De Neree tuigt de Tweede Kamer op dit moment een eigen economisch bureau op als concurrent voor het CPB. De Neree vindt het CPB te machtig in politiek Den Haag.

Frank de Grave kan zich namens de VVD 'geen CPB-analyse over de hypotheekrenteaftrek herinneren'. Hij zou liever zo'n stuk zien met voor- en nadelen, in plaats van dit soort opmerkingen van de CPB-directeur.

In zijn discussiestuk geeft Don aan dat het planbureau zich op enkele terreinen zou moeten verbeteren. De structurele effecten van institutionele veranderingen in de gezondheidszorg, sociale zekerheid of infrastructuur zouden beter berekend moeten kunnen worden. Ook moet het CPB beter aangeven wat de onzekerheden bij bepaalde besluiten zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden