CPB: economie groeit 2,4 procent in 2016

Het economisch herstel zet verder door. Dit jaar groeit de Nederlandse economie met 2 procent, volgend jaar met 2,4 procent. Dat blijkt uit tussentijdse cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).

Huishoudens gaan volgend jaar 2 procent meer consumeren, verwacht het CPB.Beeld anp

Het CPB publiceerde dinsdag een voorlopige raming, vooruitlopend op de Macro-Economische Verkenning (MEV) die het planbureau jaarlijks in september publiceert op Prinsjesdag. Het gaat goed met Nederland, blijkt ook weer uit de laatste cijfers. De economie groeit boven verwachting, zelfs ondanks lagere gasopbrengsten door het kabinetsbesluit om de Groningse gaswinning terug te schroeven.

Bij het herstel houdt het CPB rekening met een lastenverlichting van 5 miljard euro die het kabinet voor de zomer al aankondigde. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zal hiervoor nog wel steun moeten vinden bij een deel van de oppositie. De lastenverlichting zal het consumentenvertrouwen goed doen, verwacht het planbureau. Huishoudens gaan volgend jaar 2 procent meer consumeren. In juni rekende het CPB nog met een stijging van 1,6 procent.

Begrotingstekort 1,5 procent bbp
De 5 miljard die het kabinet uittrekt voor lastenverlichting is terug te zien in het overheidstekort (het negatieve jaarlijkse verschil tussen de inkomsten en uitgaven) dat iets hoger uitvalt dan in de CPB-voorspelling van juni. Toen ging het CPB nog uit van een tekort van 0,8 procent van het binnenlands product. Na Wiebes' cadeau van 5 miljard euro aan werkende Nederlanders komt het tekort uit op 1,5 procent van het bbp in 2016. Ook de lagere gasopbrengsten hebben een negatief effect op het tekort. Het geraamde percentage is alsnog ruim onder het Europees maximum van 3 procent bbp.

Het kabinet rekende in het regeerakkoord van 2012 op een overheidstekort van 1,9 procent, wat hoger dus dan de raming van het CPB voor volgend jaar. Een lager tekort betekent dat het kabinet wat speelruimte heeft in de begroting van volgend jaar om eventuele tegenvallers op te vangen of negatieve koopkrachteffecten te repareren.

Werkloosheid daalt verder
De werkloosheid daalt volgend jaar verder, van 7,4 procent vorig jaar en 6,9 procent dit jaar naar 6,7 procent in 2016. Hier ging het CPB in juni ook al van uit. Uit deze raming blijkt nog geen positief effect van Wiebes' lastenverlaging op de werkgelegenheid, maar een bekend gegeven is dat het dalen van de werkloosheid met enige vertraging volgt op het aantrekken van de economie. De precieze invloed van de lastenverlichting zal nog moeten blijken.

Vooral de midden- en hogere inkomens (1,5 tot 3 keer modaal) zien hun koopkracht er volgend jaar op vooruitgaan. Deze groep krijgt naar verwachting 2,1 procent koopkrachtgroei in 2016. De laagste inkomens (minder dan modaal) leveren een half procent koopkracht in. De maatregelen van het kabinet zijn vooral gericht op werkenden. Verlaging van de loonbelasting zorgt mede voor een koopkrachtstijging van 2,4 procent voor mensen met werk. Uitkeringsgerechtigden leveren iets in, 0,3 procent. Gepensioneerden zijn nog slechter af: -1,1 procent.

Staatssecretaris van Financiën Eric WiebesBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden