Corus gelukkig met Chinese groei

Topman Philippe Varin van Corus heeft zich donderdag optimistisch getoond over het Brits-Nederlandse staalbedrijf. Aanleiding is vooral de explosief gestegen vraag uit China....

Corus verkoopt zelf weinig in China, maar de staalprijzen op de wereldmarkt zijn door de Chinese groei fors gestegen. 'China is goed voor bijna 30 procent van de wereldvraag naar staal. Het land verbruikt nu jaarlijks 250 miljoen ton staal, twee keer zoveel als de Verenigde Staten.'

Corus heeft het nettoverlies vorig jaar iets kunnen terugdringen tot 454 miljoen euro, tegen 458 miljoen euro in 2002. Het operationele resultaat verbeterde aanzienlijk. Maar het concern moest forse voorzieningen treffen voor de lopende herstructureringen in Groot-Brittannië. Varin durfde niet te zeggen of in 2004 winst wordt gemaakt. Dat zou de eerste keer zijn sinds de fusie van Hoogovens en British Steel.

Financiële nood is er nu niet meer. Varin stelde dat het concern de opbrengst van de aluminiumdivisie niet dringend nodig meer heeft. Op dit moment wordt niettemin weer over verkoop gepraat met enkele gegadigden.

Varin zei dat het topmanagement vorig jaar is versterkt met een tweetal Nederlanders. Van de belangrijkste vijftig managementfuncties binnen het bedrijf zijn er nu nog ongeveer dertig opgevuld door Britten, tien door Nederlanders en tien door managers met een andere nationaliteit, zoals Varin zelf. Sinds het vertrek van Henk Vrins zit er echter geen Nederlander meer in de raad van bestuur.

Varin hield zich op de vlakte over de Russische belangstelling voor het bedrijf. Alisher Oesmanov, een eigenaar van ertsmijnen in de Oekraïne, heeft inmiddels een belang van 11 procent opgebouwd in Corus. Een andere Rus, de aluminiumproducent Oleg Deripaska, blijkt ook een klein belang te hebben in het bedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden