Corus en Vendex vallen uit AEX-index

Staalfabrikant Corus en detailhandelsbedrijf Vendex dreigen hun plaats in de AEX-index te verliezen. Uit voorlopige berekeningen van de beurs blijkt dat KPNQuest en Versatel hun plaats in de index overnemen....

Van onze verslaggever

De Midkap-index wordt op een groot aantal plaatsen aangepast. Naast Corus en Vendex worden ASM International, Landis, BESI, PinkRoccade, Draka en Unit 4 in de graadmeter van middelgrote bedrijven opgenomen. Internatio-Müller, Volker Wessels Stevin en Stork verdwijnen uit de index omdat er steeds minder in gehandeld wordt. Cap Gemini valt uit de Midkap omdat het bedrijf is opgekocht door de Franse moeder.

Het gaat nadrukkelijk om een voorlopige samenstelling. De definitieve aanpassing van de index vindt eind februari plaats.

Uit omzetcijfers van fusiebeurs Euronext blijkft dat de omzet op de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs fors is toegenomen. In totaal werd er op de drie beursvloeren voor 3.755 miljard gulden effecten verhandeld, zo blijkt uit donderdag openbaar gemaakte cijfers van Euronext. In 1999 was dat 2.362 miljard gulden.

De handel in aandelen steeg met 60 procent. Qua marktkapitalisatie neemt Euronext de tweede plaats in Europa in. De 1653 genoteerde ondernemingen zijn samen goed voor een marktwaarde van 5.324 miljard gulden. Vorig jaar kregen 111 bedrijven een eerste notering aan een van de lokale beurzen van Euronext. Deze beurs krijgt waarschijnlijk dit voorjaar zelf een beursnotering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden