Corruptieaffaire zet rem op orders SBM

Corruptieproblemen rond het wankele Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras en de lage olieprijs overschaduwen de gestegen omzet en winst bij SBM. De Schiedamse bouwer van drijvende olieplatforms heeft door de sores minder nieuwe orders binnen kunnen halen. Dat bleek gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers.

Eric Van Den Outenaar
Een boorplatform van Petrobras in de Baai van Guanabara in Brazilië. SBM is met Petrobras verwikkeld in een corruptieaffaire. Beeld AFP
Een boorplatform van Petrobras in de Baai van Guanabara in Brazilië. SBM is met Petrobras verwikkeld in een corruptieaffaire.Beeld AFP

Ook na de megaschikking eind vorig jaar met het Openbaar Ministerie lijkt de door smeergeldaffaires geplaagde vlottenbouwer nog lang niet in rustig vaarwater te zijn beland. Het bedrijf, dat schoon schip wil maken, heeft als gevolg van de sterke gedaalde olieprijs en Braziliaanse problemen 70 procent minder nieuwe orders binnen weten te slepen, waardoor de toekomstige inkomsten onder druk staan.

De grootste onzekerheid bij het bedrijf is volgens analisten de afwikkeling van het corruptieschandaal in Brazilië. De Braziliaanse justitie verdenkt de Schiedammers ervan medewerkers van Petrobras te hebben omgekocht om nieuwe vlotten te mogen bouwen. 'We werken nauw samen met de autoriteiten in Brazilië om tot een oplossing te komen', zei bestuursvoorzitter Bruno Chabas tijdens de presentatie van de cijfers.

Een schikking kan echter veel hoger uitpakken dan de 192 miljoen euro die SBM in Nederland betaalde om vervolging voor omkoping van ambtenaren in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië te voorkomen. Analist Quirijn Mulder van ING denkt dat het bedrag boven de 400 miljoen euro kan uitkomen. In een rapport van de Rabobank staat dat een schikking mede de kapitaalbuffers in gevaar kan brengen.

Een zorg is of na een schikking met justitie de in financiële problemen verkerende gigant Petrobras van de gelegenheid gebruik probeert te maken om bijvoorbeeld lopende contracten met SBM open te breken.

Gedurende het onderzoek mag SBM Offshore niet meedingen naar nieuwe opdrachten bij Petrobras, een van de belangrijkste klanten van de Schiedammers. Al sinds juni vorig jaar staat het op een zwarte lijst en heeft daardoor onder meer de bouw van een drijvend vlot ter hoogte van Rio de Janeiro, goed voor dagelijks 150 duizend vaten per dag, in handen van zijn Japanse concurrent Modec zien vallen.

Onrust rond SBM was er woensdag na een artikel in Vrij Nederland, op basis van de ex-werknemer die vorig jaar al interne documenten op Wikipedia plaatste. SBM zou de omkoping van ambtenaren al veel langer onder de pet hebben gehouden voor aandeelhouders dan tot nu toe bekend. Volgens SBM is de bewuste Jonathan Taylor helemaal geen klokkenluider, maar een afperser.

Ondanks de smeergeldzaak zag SBM zijn omzet vorig jaar met 5 procent stijgen naar 3,55 miljard dollar. Het bedrijf boekte een winst van 84 miljoen dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden