Corporaties opnieuw in opspraak

AMSTERDAM Twee Amsterdamse woningcorporaties zuchten onder nieuwe onthullingen over mogelijke fraude met vastgoed. Het gaat om Rochdale (eigenaar van 40 duizend woningen) waar het onderzoek naar fraude door voormalig topman Hubert Möllenkamp steeds meer aanwijzingen voor corruptie oplevert....

Het gaat ook om De Key, met 38 duizend verhuureenheden eveneens een van de grote corporaties in Nederland. De Key heeft onlangs een onderzoek ingesteld naar een aantal mogelijk dubieuze transacties met vastgoedhandelaren.

Eerder lieten Rochdale, ouderenhuisvester SGBB (uit Hoofddorp) en de Limburgse corporatie Servatius een serie dubieuze vastgoedtransacties onderzoeken. De Key verwacht de uitkomsten van het onderzoek door accountantsbureau Deloitte in mei.

Dit soort onderzoeken brengt in de regel dubbele petten, oncontroleerbare facturen en mogelijke zelfverrijking aan de top van de sociale woonstichtingen aan het licht.

Bij Rochdale loopt zo’n onderzoek sinds ex-topman Möllenkamp in opspraak is. Dinsdag bleek dat zijn vrouw in 2003 180 duizend euro heeft ontvangen van vastgoedbedrijf Multi Vastgoed. Rochdale deed in die tijd veel zaken met Multi Vastgoed.

De advieswerkzaamheden van de vrouw van Möllenkamp werden betaald via een Spaanse vennootschap op haar naam. Ze maken deel uit van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke omkoping van Möllenkamp.

Dinsdag maakte Multi Vastgoed bekend dat het bedrijf geen werkzaamheden door mevrouw Möllenkamp heeft kunnen traceren. Multi Vastgoed, een van de grootste vastgoedbedrijven van Nederland, houdt het op een eenmalige miskleun en belooft beterschap.

Bij de thans onderzochte transacties door woningcorporatie De Key blijken diverse grond- en vastgoedhandelaren miljoenen te hebben verdiend aan aankopen door de sociale verhuurder.

De ingehuurde onderzoekers van Deloitte kijken onder meer naar de aankoop van grond in Zeewolde. Hier kocht woningcorporatie De Key de afgelopen jaren voor 39 miljoen euro boerenland, dat naar nu blijkt niet bebouwd mag worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.