Corporatiefusie stuwt vergoeding commissaris op

Net als bij de directeuren stijgt de beloning van commissarissen bij corporaties. Hoog op de ranglijst: oud-staatssecretaris Dick Tommel...

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en Xander van Uffelen

De raad van commissarissen van Corporatieholding Friesland ontving in 2004 de hoogste vergoeding van de grootste vijftig woningcorporaties. De negen commissarissen werden vorig jaar samen beloond met 148 duizend euro, ruim vijftienduizend euro per persoon. De Friezen zijn daarmee duurder uit dan grotere corporaties in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, die veelal minder commissarissen kennen.

Voor anderhalve ton heeft Corporatieholding Friesland een raad van commissarissen gekregen die krachtdadige beslissingen ogenschijnlijk niet schuwt. In het voorjaar moesten twee bestuurders het veld ruimen, omdat zij na een fusie met elkaar in de clinch lagen. Onlangs moest ook de laatst overgebleven bestuurder Henk Deinum het veld ruimen. Deze bestuurder stond in de regio bekend als bouwer van goedkope sociale huurwoningen en kreeg intern de kritiek dat hij te weinig naar de winst van de corporatie keek.

De interne ruzies en de hoge vergoedingen voor het toezicht zijn tekenend voor de nieuwe wereld van veel corporaties. In hun drang naar schaalvergroting zijn veel corporaties de afgelopen tien jaar gefuseerd. De grotere organisaties vergen, zeker gezien de vaak verschillende ‘bloedgroepen’ in een gefuseerd bedrijf, een professioneel bestuur. En bij een professionele organisatie horen goedbetaalde zwaargewichten als toezichthouders, zo lijken de corporaties te redeneren.

De bezoldiging per commissaris is het afgelopen jaar met 14 procent opgelopen, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant onder de grootste vijftig corporaties. Gemiddeld strijkt een voorzitter van een corporatie als vergoeding 11.300 euro op. Voor deze baan moet hij in de regel enkele keren per jaar vergaderen en daarnaast – al naar gelang de taakopvatting – geregeld overleg voeren met de directeuren van de organisatie.

Met een vergoeding van ongeveer elfduizend euro komt een commissaris aardig in de buurt van de tarieven die in het bedrijfsleven worden betaald. Ter vergelijking: de raad van commissarissen van het ingenieursbedrijf Grontmij (winst veertien miljoen euro, 3300 werknemers) ontvangt 23 duizend euro per jaar per commissaris als vergoeding.

Voorzitter Dick Tommel van de corporatie Com Wonen uit Rotterdam heeft met bijna zeventienduizend euro de hoogste vergoeding. De oud-staatssecretaris van Volkshuisvesting zag zijn vergoeding in een jaar tijd ruimschoots verdubbelen. De verhoging is te danken aan een fusie. Nu in Com Wonen de corporaties Woningpartners en de Combinatie zijn opgegaan, beschouwt de raad van commissarissen zijn eigen werk als aanzienlijk zwaarder.

Tommel is overigens ook actief als president-commissaris bij de corporatie Portaal uit Veenendaal, voor een vergoeding van vijftienduizend euro. Hij staat daarom twee keer in de toptien. De president-commissaris van Corporatieholding Friesland, Sipke Deelstra, staat met 16.444 euro op de tweede plaats. De gewone commissarissen van de corporaties Com Wonen en Corporatieholding Friesland krijgen dezelfde vergoeding.

De vergoedingen voor commissarissen staan vaker in het jaarverslag vermeld dan het inkomen van directeuren. Toch zijn over de bezoldiging van commissarissen sommige corporaties nog gesloten. Van vier corporaties – Vestia, Vitalis, Zowonen en Woonconcept – ontbreken daarom in de lijst de gegevens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden