Nieuws

Coronacrisis raakt driekwart Nederlandse bedrijven

Zeker driekwart van de Nederlandse bedrijven is in meer of mindere mate geraakt door de coronacrisis. Werkzaamheden vielen stil, thuiswerken werd de norm en ondernemers moesten de bedrijfsvoering aanpassen aan de ‘anderhalvemetersamenleving’.

Een UWV-kantoor in Amsterdam. Beeld ANP
Een UWV-kantoor in Amsterdam.Beeld ANP

Dat blijkt uit een enquête van uitkeringsinstantie UWV onder 2.800 werkgevers. Bij de helft van de ondervraagden kwam het werk geheel of gedeeltelijk stil te liggen. In de horeca en cultuur en sport ging het zelfs om respectievelijk 85 en 90 procent. Werkgevers in deze sectoren gaven dan ook het vaakst aan dat corona een ‘zeer grote’ invloed heeft op hun bedrijf.

De manier waarop de coronacrisis werkgevers raakt, verschilt sterk per sector. In de vervoer en opslag daalde de vraag naar de aangeboden producten en diensten, terwijl 39 procent van de werkgevers in de detailhandel juist een toenemende vraag zag. In de bouw gaf de helft van de werkgevers aan dat corona niet of nauwelijks van invloed was, terwijl 8 op de 10 onderwijsinstellingen het werk sterk zag veranderen door het thuiswerken.

De coronacrisis had ook impact op de werving van personeel. Bij 44 procent van de bedrijven die begin maart nog vacatures hadden, was dit het geval. Zij trokken vaak tijdelijk één of meerdere vacatures in.

Het werkgeversonderzoek werd afgelopen najaar uitgevoerd, nog voor het ingaan van de ‘harde lockdown’. De uitkomsten zijn dus buiten het effect van de aangescherpte maatregelen gerekend. Naar verwachting zullen op dit moment meer bedrijven, zoals die in de gezondheids- en welzijnzorg, kampen met het stilvallen van werkzaamheden.

Dat is ook terug te zien in het aantal werkgevers dat gebruikmaakt van overheidssteun. Meer dan een kwart van de 77 duizend aanvragen voor loonsubsidie (NOW) kwam binnen na het afkondigen van de lockdown half december. Daardoor zijn nu in totaal 1,3 miljoen werkenden voor hun salaris deels afhankelijk van de overheid.

Vorige week maakte het demissionaire kabinet bekend nog eens 7,6 miljard euro uit te trekken om noodlijdende bedrijven naar de eindstreep te begeleiden. Daarmee worden de loonsubsidies verhoogd, onverkoopbare voorraden gecompenseerd en meer vaste lasten vergoed. Sinds de overheid de economie in maart deels stillegde, heeft ze 61,3 miljard euro voor getroffen bedrijven uitgetrokken.

Verder lezen

Nieuw miljardenpakket moet ondernemers naar de finish trekken.

Bekijk de belangrijkste onderdelen uit het derde steunpakket van de overheid hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden