Nieuws

Corona-loonsteun steeds minder in trek nu economisch herstel gloort

Niet eerder sinds het uitbreken van de coronacrisis waren zo weinig ondernemers afhankelijk van loonsubsidie. In de maanden april tot en met juni deden 46 duizend werkgevers er een beroep op, blijkt uit cijfers van het UWV.

Marieke de Ruiter
Studenten vieren de ruimere openingstijden van de horeca.   Beeld ANP
Studenten vieren de ruimere openingstijden van de horeca.Beeld ANP

Werkgevers die door de coronamaatregelen hun omzet zagen verdampen, konden zich dit voorjaar weer bij de uitkeringsinstantie melden voor de vijfde ronde van de NOW-regeling. Bij meer dan 20 procent omzetverlies werd dan tot 85 procent van de loonsom vergoed. Onder de 46 duizend aanvragers waren vooral veel horeca-uitbaters en ondernemers in de detailhandel. Zij hadden alles bij elkaar 707 duizend werknemers in dienst.

Dat is fors minder dan aan het begin van de coronacrisis, toen de salarissen van 2,7 miljoen werkenden (deels) werden doorbetaald door het UWV. En ook minder dan tijdens de lockdown afgelopen winter, toen 77 duizend werkgevers een beroep deden op de steunmaatregel. Dat de belangstelling voor de coronasteun afneemt, heeft alles te maken met de versoepelde coronamaatregelen.

Omdat die versoepelingen sneller zijn gegaan dan verwacht en de economische vooruitzichten gunstig zijn, maakte het kabinet dinsdag al bekend dat het de steunmaatregelen gaat afbouwen. Werkgevers kunnen vanaf juli tot maximaal 80 procent van de loonsom gecompenseerd krijgen. Wel krijgen zij langer uitstel van de betaling van de belastingen, tot oktober 2021. Als de huidige situatie zich voortzet, gaat de geldkraan dit najaar helemaal dicht.

Sinds maart 2020 heeft het kabinet 80 miljard euro voor steunmaatregelen uitgetrokken. Daarmee wist het de klap van de coronacrisis goeddeels te dempen, maar het kon niet voorkomen dat er toch bedrijven failliet gingen. Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag publiceerde, blijkt dat van de 586 duizend bedrijven die tot maart dit jaar gebruikmaakten van coronasteun, er ruim 13 duizend zijn opgeheven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden