Corio verdubbelt nettowinst

UTRECHT (ANP) - Het vastgoedbedrijf Corio heeft de nettowinst vorig jaar bijna verdubbeld tot 589,1 miljoen euro. Net als andere vastgoedbeleggers heeft Corio de winststijging vooral te danken aan een hogere boekhoudkundige waardering van zijn panden.

Het direct resultaat is in 2005 met een kleine 6 procent gestegen tot 201,4 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het vastgoedbedrijf vrijdag heeft gepubliceerd. Het hogere direct resultaat kwam door een stijging van de huuropbrengsten met 6,3 procent. Gekeken naar de huurinkomsten van panden die Corio zowel in 2004 als in 2005 bezat, komt er een plus van 3,8 procent in de boeken. De huren werden binnengehaald bij een gemiddelde bezettingsgraad van 96,1 procent.

Resultaat

De waarde van het vastgoed van Corio, dat drie kwart van zijn geld in winkelcentra belegt, is in 2005 door taxateurs 387,7 miljoen euro hoger ingeschat. Dit zogenoemde indirect resultaat bedroeg in het voorgaande jaar 108,3 miljoen euro. Dit resultaat was de aanjager achter de winstverdubbeling bij het vastgoedbedrijf uit Utrecht.

Mede door de aankoop van winkels en herwaarderingen is de omvang van de vastgoedportefeuille met 16 procent toegenomen tot 4,5 miljard euro. Corio heeft afgelopen jaar ook kantoren, winkels en bedrijfsruimtes verkocht omdat die niet meer bij het bedrijfsprofiel passen. In totaal werd voor 116 miljoen euro vastgoed afgestoten.

Lopend boekjaar

Corio verwacht dat het direct resultaat in het lopende boekjaar licht zal dalen. De huuropbrengsten zullen ,,een goede ontwikkeling te zien geven'', maar in absolute zin gelijk blijven.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering eind volgende maand zal de vastgoedbelegger voorstellen zijn raad van bestuur flink op te schudden. Corio stelt drie nieuwe bestuurders voor, onder wie een financieel directeur. Voormalig Deloitte-partner John Kuik moet de huidige interim-directeur Jan Docter vervangen. Docter trad afgelopen zomer aan, nadat de commissarissen van Corio financieel topman John van Leeuwen buiten hadden gezet. Hij was de derde topman van Corio binnen enkele jaren die verzocht werd te vertrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden