Cordis in Roden moet poorten sluiten

Eind 2008 moet Cordis in Roden de poorten sluiten. Ruim zeshonderd medewerkers van de katheterproducent verliezen hun baan. Een mokerslag voor de regio, noemt CNV Metaal en Elektro de sluiting....

Katheterproducent Cordis is onderdeel van Johnson & Johnson, producent van gezondheids- en verzorgingsproducten. Cordis produceert voor Johnson & Johson onder meer katheters en stents, minuscule ballonnetjes die gebruikt worden bij dotteroperaties. De productieafdeling verdwijnt naar Mexico, de researchafdeling wordt naar de Verenigde Staten verplaatst.

Het is niet de eerste keer dat er ontslagen vallen bij Cordis in Roden. In 2005 verloren ruim vierhonderd mensen hun baan nadat een rechtszaak over de octrooirechten op stents werd verloren, die was aangespannen door een concurrent. De rechtbank oordeelde destijds dat Cordis de stents niet meer mocht produceren. De productie werd toen verplaatst naar een Mexicaans bedrijf.

Wrang genoeg werd Cordis in de patentkwestie in maart van dit jaar in hoger beroep in het gelijk gesteld. Maar toen was de productie van stents al naar Mexico verplaatst. ‘Een voorbode van de sluiting van de fabriek’, zegt Fortuin.

Cordis wijt het verdwijnen van de arbeidsplaatsen in Roden aan de felle concurrentie op de markt van medische artikelen. ‘Om de kosten voor personeel te drukken, moeten productie en research worden verplaatst naar Mexico en de VS’, aldus een woordvoerster van Cordis. ‘De ontslagen zullen gefaseerd worden uitgevoerd.’ Cordis wil de ontslagen personeelsleden begeleiden bij het vinden van een nieuwe baan.

Het personeel kreeg gistermiddag tijdens een bijeenkomst in de kantine te horen dat de fabriek eind 2008 dichtgaat. ‘De medewerkers zijn geschokt. Ze hadden dit helemaal niet zien aankomen’, zegt bestuurder Hans Hulshof van FNV Bondgenoten. ‘Cordis is een winstgevend onderdeel van Johnson & Johson. Het is een onbegrijpelijke beslissing.’

De bonden hebben in een gesprek met de directie aangedrongen op een oplossing voor de medewerkers. ‘De directie wil voor de kerstvakantie een sociaal plan hebben. We geloven dat er ook alternatieven voor ontslag mogelijk zijn, bijvoorbeeld een overname van de fabriek door een ander bedrijf’, zegt Fortuin.

Cordis acht dat zeer onwaarschijnlijk, aldus de woordvoerster: ‘Zoals de plannen nu zijn, wordt alles naar andere landen verplaatst’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.