Cook in problemen na wapenleveranties

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook heeft zondag gezegd dat hij niet van plan is af te treden na beschuldigingen dat zijn ministerie betrokken is geweest bij illegale wapentransporten voor Sierra Leone....

Reuters, Guardian, AP, AFP

LONDEN

Een Brits bedrijf leverde begin dit jaar wapens aan de afgezette president Ahmad Tejan Kabbah, die na een bloedige strijd de militaire machthebbers kon verdrijven. Volgens het bedrijf heeft het overlegd met medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens The Sunday Times zijn de wapens overigens niet overgedragen aan Kabbahs troepen, maar in handen gevallen van troepen van het militaire regime in Nigeria. Die hebben uiteindelijk een marionettenregering onder Kabbah in Freetown gevestigd. Dat laatste heeft de Britse regering in grote verlegenheid gebracht. Londen veroordeelt net als andere landen met regelmaat de militaire dictatuur en de schendingen van de mensenrechten in Nigeria.

Op het ministerie van Buitenlandse Zaken is volgens Britse kranten een openlijke strijd aan de gang van ambtenaren die beleid maken zonder de politiek verantwoordelijken te raadplegen. Robin Cook zei gisteren voor de BBC-tv dat hem en zijn staatssecretarissen niets valt te verwijten en hij niets te verbergen heeft. Volgens Cook is er geen ministeriële goedkeuring geweest voor de activiteiten van het bedrijf, Sandline International.

Door de affaire zou de positie van tal van functionarissen op het ministerie van Buitenlandse Zaken uiterst onzeker zijn geworden. Dat zou gelden voor de staatssecretarissen Tony Lloyd (Afrikaanse Zaken) en baronesse Symons, maar ook voor minister Cook, aldus The Independent.

De minister zei vorige week in het parlement dat hij noch de andere ministers van de actie op de hoogte waren. Hij heeft om een onafhankelijk onderzoek gevraagd. Premier Tony Blair heeft al gezegd dat er ontslag dreigt voor degene die zich niet heeft gehouden aan het embargo dat de Verenigde Naties in oktober 1997 hebben afgekondigd.

Sandline International beweert in nauwe samenspraak met de Britse regering voor twintig miljoen gulden aan wapens, met name AK-47 geweren, en vrijwilligers naar Sierra Leone te hebben gestuurd. Dit had volgens Sandline International ook de goedkeuring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Advocaten van het bedrijf hebben Cook vorige maand een brief gestuurd. Daarin schrijven zij dat het initiatief is uitgegaan van de Britse ambassadeur in Sierra Leone. Die adviseerde Kabbah contact te leggen met het bedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden