Controlerende rol van ministerie van Sociale Zaken onduidelijk Kamer betwijfelt toezicht Bijstandswet

De kamercommissie Sociale Zaken zet grote vraagtekens bij het functioneren van het toezicht op de uitvoering van de Bijstandswet. Volgens een interne, verkennende notitie voor de kamercommissie is onduidelijk wat precies de opdracht, verrichtingen en bevindingen zijn van de Directie Toezicht van het ministerie van Sociale Zaken....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Zo is niet duidelijk of en hoe de directie controleert of het doel van de vernieuwde Bijstandswet - meer uitkeringsgerechtigden prikkelen tot werk - wordt bereikt. Ook over de controle op de rechtmatige verstrekking van uitkeringen bestaan volgens de notitie onduidelijkheden.

Volgens RPF-fractievoorzitter Van Dijke bewijst het stuk zijn vermoeden dat het toezicht zeer gebrekkig functioneert. Hij vindt dat des te kwalijker, omdat er grote moeilijkheden zijn bij de invoering van de nieuwe Bijstandswet, die per 1 april 1997 volledig doorgevoerd zou moeten zijn. Duidelijk is echter al dat dit veel meer tijd en geld vergt dan was voorzien.

Op initiatief van Rosenmöller van GroenLinks zal de Kamer begin komend jaar een serie ronde-tafelgesprekken beleggen om aard en ernst van de problemen in kaart te brengen. Rosenmöller ziet in de notitie extra aanleiding tot bezinning. 'Met hoeveel werk hebben wij de sociale diensten opgezadeld, hoeveel menskracht kost dat en tegen welk prijskaartje?'

Vorige week, bij het debat over de begroting Sociale Zaken, heeft Van Dijke minister Melkert gevraagd of zijn Directie Toezicht wel als een bok op de haverkist zit. Melkert noemde toen de vraag van Van Dijke 'merkwaardig' en kaatste de bal terug naar de Kamer, die volgens hem de nieuwe Bijstandswet na een intensieve discussie, met open ogen en met grote aandrang aanvaardde.

Van Dijke en Rosenmöller willen de kwestie vandaag, bij hervatting van het debat met Melkert, opnieuw aan de orde stellen. Van Dijke vindt dat Melkert zich niet zo afhoudend moet opstellen. Volgens de interne notitie werd al half 1995 onderkend dat er problemen bij de invoering van de nieuwe Bijstandswet zouden rijzen.

Oplettendheid van de toezichthouder en een heldere informatiestroom naar de Tweede Kamer zijn dan geboden, wil de Kamer haar controlerende taak waarmaken, vindt Van Dijke.

De suggestie van interim-bestuurder Etty van het College van Toezicht Sociale Verzekeringen, om het toezicht op de bijstand weg te halen bij Sociale Zaken en samen met de werknemersverzekeringen onder te brengen bij het Ctsv, verwerpt Melkert. Hij wijst op zijn verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de Bijstandswet door de gemeenten.

Maar in de interne notitie voor de kamercommissie worden kanttekeningen geplaatst bij deze constructie van 'medebewind'. Zij kan op gespannen voet komen te staan met het politiek breed gedragen streven om degene die het beleid uitstippelt niet ook verantwoordelijk te stellen voor de controle daarop.

Etty, die lid is van een werkgroep die studeerde op de uitvoering van de Bijstandswet, heeft gezegd dat 'de Directie Toezicht nou niet het belangrijkste onderdeel is van het departement'. Hij noemt de kwaliteit van het onderzoek van het Ctsv naar de uitvoering van sociale wetten 'zeer hoog', vergeleken bij de departementale controle op de Bijstandswet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.