Controle banken ver onder de maat

AFM: accountants zijn niet kritisch genoeg...

Van onze verslaggever Frank van Alphen

Amsterdam De vier grote accountantskantoren die de boeken van vrijwel alle Nederlandse banken en verzekeraars controleren, hebben steken laten vallen. Ze kijken niet kritisch genoeg naar de informatie die ze krijgen van de financiële instellingen die ze controleren. Ook zijn toelichtingen soms onbegrijpelijk voor beleggers.

Dit blijkt uit een rapport van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat donderdag is gepubliceerd. De AFM bekeek achttien jaarrekeningen over 2007, gemaakt door Deloitte, Ernst & Young, KPMG en PricewaterhouseCoopers, de vier grootste kantoren ter wereld. In elf jaarrekeningen trof de AFM tekortkomingen aan.

Aanleiding voor het onderzoek is de kredietcrisis. De AFM wilde weten of accountants de druk van de banken hadden weerstaan een te positief beeld te tonen. Accountants moeten volgens de AFM onder de huidige omstandigheden extra alert en kritisch zijn.

De AFM constateerde diverse misstanden. Bij multinationale banken blijken Nederlandse accountants vaak volledig te vertrouwen op de gegevens van buitenlandse collega’s. De AFM eist een kritischer blik.

Bij het waarderen van financiële bezittingen verzuimen accountants soms informatie in te winnen bij onafhankelijke derden. Ze varen blind op de informatie van de instantie die ze moeten controleren. De AFM lette met name op bezittingen die als gevolg van de kredietcrisis scherp in waarde waren gedaald.

Verder constateerde de AFM dat accountants hun werkzaamheden onvoldoende documenteerden. Zo waren de overwegingen van de accountants onvindbaar en viel niet na te gaan wie welke controles had uitgevoerd.

De vier grote kantoren, die al eind vorig jaar de bevindingen kregen voorgeschoteld, hebben een aantal maatregelen genomen. Kantoren hebben hun accountants bijgeschoold en de procedures aangescherpt. Het NIVRA, de beroepsorganisatie van accountants, zegt de zorg van de AFM te delen en gaat in gesprek met de vier kantoren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden