Nieuws Flexmakelaars

Contractbeheerder TCP Direct failliet verklaard

Contractbeheerder TCP Direct, onderdeel van TCP Solutions, een Brits bedrijf dat in twaalf landen opereert als personeelsmakelaar en hr-dienstverlener, is maandag failliet verklaard, zo blijkt uit  het Centraal Insolventieregister van justitie. 

ING gaat nu toch salaris betalen aan externe medewerkers die gedupeerd zijn door het faillissement van intermediair TCP Direct. Beeld Robin van Lonkhuijsen / EPA

Het bedrijf, dat onder meer het salaris uitbetaalde van circa 850 externe medewerkers van ING, kampte al enige tijd met financiële problemen. De problemen bij de intermediair ontstonden nadat een financier het bedrijf geen geld meer wilde verstrekken en een klant de rekeningen niet meer betaalde.

Omdat steeds meer organisaties gebruik maken van flexwerkers, kiezen bedrijven zoals ING ervoor om zogeheten flexmakelaars in dienst te nemen om administratieve taken, zoals payroll, personeelsdiensten en het regelen van arbeidsmigrantenvisa overnemen. De bank houdt hierdoor meer tijd over, maar het brengt ook risico’s met zich mee wanneer zo'n intermediair failliet gaat.

ING weigerde in eerste instantie de externe medewerkers uit te betalen die nog salaris moesten ontvangen, aangezien de bank het geld al naar TCP had overgemaakt, maar heeft nu alsnog besloten dat alle medewerkers volledig uitbetaald gaan worden. ING heeft het contract met TCP opgezegd. ‘De kans op een doorstart is nul’, aldus TCP-eigenaar Evert van der Weijden tegen het FD, omdat ING de grootste klant is. 

ING gaat nu op zoek naar andere brokers, zoals Brainfast en Fastflex, die recent zijn gecontroleerd op kredietwaardigheid, zo meldt een woordvoerder. ‘We hebben alle externe medewerkers gevraagd toestemming te geven om hun gegevens van TCP over te dragen naar een andere broker.’

MEER LEZEN OVER FLEXMAKELAARS

ING kiest eieren voor haar geld en garandeert uitbetaling gedupeerde zzp’ers

De bijna duizend freelancers die bij ING werken maar hun salaris ontvingen via contractbeheerder TCP, kunnen erop rekenen dat zij binnenkort alsnog hun geld krijgen.

De flexmakelaar is er voor al uw hr-diensten én aansprakelijkheid

In het moeras van flexregelgeving floreren flexmakelaars, uitzendbureaus 2.0 die niet alleen handelen in tijdelijke werknemers, maar ook fungeren als papieren opdrachtgever voor zzp’ers. ‘Ontzorgen’ heet het: de flexmakelaars nemen personeelszaken én aansprakelijkheid over. De marges zijn klein, de aantallen groot. De risico’s ook.

Hoe de Nederlandse flexibele schil een van de grootste van Europa werd

Onze flexpoel groeit de laatste tien jaar het hardst van Europa: bijna twee miljoen flexibele werknemers kent Nederland inmiddels. Twee redenen waarom de flexibele schil in Nederland zo groot is. En: valt het tij nog te keren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden