Contract-controle faalt bij Verkeer en Waterstaat

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft geen overzicht over de contracten die in Nederland zijn afgesloten. Meer specifiek heeft de Rekenkamer kritiek op het contractenbeheer door de Bouwdienst van Rijkswaterstaat....

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat zegt de situatie pas volgend jaar onder controle te kunnen hebben. De Rekenkamer houdt vanwege die belofte het zware wapen van een volgend 'bezwarenonderzoek' nog in de kast.

Het directoraat-generaal van Rijkswaterstaat bestaat uit verschillende regionale directies. Deze zijn verantwoordelijk voor de aanleg van alle infrastructuur en beheren allemaal zelf hun contracten met aannemers.

Op het ministerie in Den Haag ontbreekt bij de Bouwdienst een overzicht van alle contracten. 'Er is geen register of archief', stelt Saskia Stuiveling, baas van de Rekenkamer. Ook wijzigingen in contracten worden slecht geadministreerd. Het slechte beheer is opvallend, zeker in het licht van de parlementaire enquête Bouwfraude. Samenspannende aannemers hebben de overheid miljarden euro's gekost. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat staat daarbij zwak omdat het geen contractenoverzicht heeft.

Financieel heeft het ministerie een probleem omdat ook tegenvallers bij de projecten slecht worden beheerd. De contracten worden vaak gewijzigd zonder dat daar de vereiste toestemming voor is. De financiële gevolgen hiervan zijn voor de minister van Verkeer, die toch al een slechte reputatie heeft wat betreft de overschrijding van kosten bij grote infratstructuurprojecten als de Betuwelijn.

Een voorlichter van de Rekenkamer legt uit: 'In een contract staat bijvoorbeeld dat er honderd bouten nodig zijn voor een brug. De aannemer meldt later dat hij 150 bouten nodig heeft, maar dat ze wel goedkoper zijn. Dat wordt dan al dan niet opgenomen. De centrale Bouwdienst weet niets'.

De klacht van de Rekenkamer over het contractenbeheer bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat loopt al jaren. Stuiveling heeft de indruk dat de Bouwdienst nu serieus aan het werk gaat.

Het ministerie heeft een eerder probleem bij de specifieke uitkeringen wel naar tevredenheid opgelost, meldt de Rekenkamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden