Content in opspraak door 'naïef opportunisme'

Problemen voor Content, ooit het succes van Sylvia Tóth. 'Naïef opportunisme' bij de keten met de meest chique commissarissen...

Van onze verslaggever Bart Dirks

Het is een 'pikant detail', vindt Ruud Lubbers achteraf. Normaal gesproken kreeg de bedrijfstop van Content vrijwel onmiddellijk na het het vaststellen van de jaarstukken, doorgaans rond 18 maart, te horen hoeveel opties ze kregen toegekend. 'Dit jaar liet de toekenning door drukte echter een dag of vijf à zeven langer op zich wachten', verklaart de oud-premier en sinds 20 mei ook oud-commissaris van Content.

Tegen die tijd leefde er onder beleggers een 'gegroeid vermoeden' dat er een overnamebod zou komen op Content, aldus Lubbers. Op basis van die geruchten is het aandeel Content in die vijf tot zeven dagen flink in waarde gestegen. Waren de opties dus eerder toegekend, dan waren ze bij toekenning goedkoper geweest dan de 21,80 euro op vrijdag 26 maart. 'Pikant is dus dat de directie zichzelf heeft benadeeld door de opties niet onmiddellijk toe te kennen', reconstrueert Lubbers.

Maar mag een bedrijf wel opties toekennen vlak voordat het gaat aankondigen dat het wordt overgenomen? En was het niet raar dat de opties op vrijdagochtend 26 maart per koerier eindelijk werden bezorgd bij 31 topmanagers van het bedrijf - niet vijf of zeven dagen later dan normaal, maar bijna twee weken? Was het niet 'pikanter' vlak daarna Creyf's een royaal bod deed?

Michel van Hemele, eerste man bij het Belgische Creyf's, kan het zich niet voorstellen. Vorige week vroeg hij de officier van justitie een onderzoek in te stellen 'op grond van een ernstig vermoeden van overtreding van de Wet Toezicht Effectenverkeer bij Content'. Ook attendeerde hij justitie erop dat de twee toenmalige directeuren Krijt en Van Male tijdens de fusiebesprekingen aandelen inkochten 'op een schaal die groter was dan strikt gesproken noodzakelijk was voor het afdekken van de opties': 120 duizend stuks in plaats van 50.500. En de twee directeuren 'hebben elkaar meer aandelenopties toegekend dan in voorgaande jaren gebruikelijk was'; 4000 in plaats van de gebruikelijke 2500. Pikant toeval? Van Hemele: 'Ik geloof niet in toeval.'

Hij rook pas enkele weken geleden onraad, toen Content ook al door voorkennis in opspraak kwam. Vier werknemers van het uitzendbureau en één medewerker van Unique zouden van hun voorkennis gebruik hebben gemaakt rondom een mislukte fusie, eerder dit jaar.

Op zich valt het te verklaren dat de Content-bestuurders Van Male en Krijt niet meteen een dag na het vaststellen van de jaarcijfers toekwamen aan het toekennen van de opties. Op 18 maart, op de persconferentie van de jaarcijfers, moesten ze bekend maken dat bestuurvoorzitter Hans Stellingsma onverwachts was opgestapt. Hij had het minder dan een jaar volgehouden als opvolger van Sylvia Tóth. Pas een dag later werden ze op de hoogte gesteld van de onderhandelingen met Creyf's. Het was, weten ingewijden, de zoveelste klap in het gezicht voor de twee bestuurders. 'Ze hadden al voortdurend het gevoel dat niet zij, maar Sylvia Tóth nog steeds aan het roer stond. Daardoor dolf ook Stellinsma het onderspit.'

De overnamegesprekken waren op 19 maart al in een vergevorderd stadium, want nog eens twee weken later was de deal al beklonken. Net daarvoor lukte het de topmannen alsnog tijd te maken de opties toe te kennen.

Creyf's weet niet of president-commissaris Arie Maas weet had van de inkoop en toewijzing van de opties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden