Consumptiegroei huishoudens vertraagt

VOORBURG (ANP) - De Nederlandse huishoudens hebben in maart 1,3 procent meer geld uitgegeven aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Deze groei is kleiner dan in de voorgaande zes maanden. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendgemaakt.

De vertraging komt vooral door de teruggelopen groei van de bestedingen aan goederen. In maart waren deze slechts 0,6 procent hoger dan een jaar eerder. Aan voeding, dranken en tabak is 3,6 procent meer besteed. De uitgaven aan duurzame goederen namen daarentegen met 3,5 procent af, de grootste daling in drie jaar.

De bestedingen aan diensten stegen met 2 procent, vooral als gevolg van de invoering van het eigen risico in de zorg aan het begin van dit jaar. Huishoudens betalen hierdoor meer voor medische diensten dan voorheen.

Ondanks de vertraagde consumptiegroei in maart, ligt het groeicijfer voor het eerste kwartaal van dit jaar in lijn met 2006 en 2007. In het eerste kwartaal werd 2,3 procent meer uitgegeven dan vorig jaar. In 2006 en 2007 was de groei respectievelijk 2,8 en 2,1 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden