Consumentenbond: zuinige auto's zijn zo zuinig niet

Auto's zijn veel minder zuinig dan fabrikanten consumenten willen doen geloven. Dat stelt de Consumentenbond, na het doen van eigen onderzoek. Vooral de producenten van hybride auto's zouden het bont maken.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Auto's blijken op de weg vaak gemiddeld 15 tot 20 procent minder zuinig te zijn dan de fabrikanten communiceren, aldus de bond. Bij hybride auto's loopt dit op van 30 tot 50 procent. De verschillen zouden worden veroorzaakt door het gebruik van een sterk verouderd testprogramma en allerlei trucs van de fabrikanten.

De Consumentenbond gebruikt meetcijfers uit de Ecotest, een initiatief van de ADAC - de Duitse ANWB - en heeft zodoende andere cijfers dan de fabrikanten. Uit de verschillende resultaten van de geteste auto's bleek volgens de bond hoe 'rooskleurig' de cijfers van sommige auto's zijn.

Zoals die van de hybride Mitsubishi Outlander PHEV. Volgens de folder is het benzineverbruik 1,9 l/100 km maar in de test van de Consumentenbond verbruikt de auto naast de nodige kiloWatturen stroom ook 4,2 l/100 km, een meerverbruik van 120 procent en een fikse uitschieter op de gemiddelden.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Lokken

Fabrikanten halen volgens de bond 'alles uit de kast' om op papier een zo laag mogelijk verbruik te realiseren en daarmee 'vooral de zakelijke rijder te lokken'. Want hoe zuiniger de auto, des te lager de bijtelling. 'Het begint er al mee dat de auto's nog steeds op dezelfde wijze -en legitiem- worden getest als in de jaren 70', verklaren de onderzoekers in de Consumentengids van juni 2015.

De Italiaanse Consumentenbond Altroconsumo onthulde vorig jaar al een aantal trucs van fabrikanten. Zo zou de testauto zo licht mogelijk worden gemaakt en gebruikt de tester speciale en niet vrij verkrijgbare motorolie. Ook testen de fabrikanten met een hogere bandenspanning en koppelen ze tijdens de testen alles los wat weerstand biedt, bijvoorbeeld de dynamo en buitenspiegels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden