Consumentenbond vindt resten bestrijdingsmiddelen in boeketten 'Bossen bloemen zitten vol met gif'

Een bos verlepte bloemen kan maar beter niet op de composthoop worden gegooid, want eigenlijk is het chemisch afval, en de tuin zou erdoor vervuild kunnen raken....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Op de 67 boeketten werden de resten gevonden van zestig verschillende bestrijdingsmiddelen, per boeket gemiddeld vier. Op de 34 Nederlandse boeketten was het gemiddeld iets meer en op de 33 buitenlandse boeketten gemiddeld iets minder dan vier.

Op de buitenlandse boeketten werden doorgaans giftiger middelen gebruikt dan op de Nederlandse. Op een bos rozen uit Israël werd een dosis van het middel monocrotofos gevonden die voldoende was om tien volwassen ratten het loodje te laten leggen.

Op Nederlandse boeketten werden twee middelen gevonden die in Nederland allang verboden zijn: propargiet en endosulfan. Bovendien werden negen middelen gevonden die wel elders in de tuinbouw maar niet in de bloementeelt zijn toegelaten, waaronder dichloorvos.

Dit middel, gevonden op zes van de dertien boeketten chrysanten, is waarschijnlijk illegaal gebruikt omdat het werd aangetroffen in een periode waarin het geheel verboden was. De milieubeweging heeft al eerder de beschuldiging geuit dat in de Nederlandse land- en tuinbouw op ruime schaal verboden bestrijdingsmiddelen illegaal worden gebruikt.

Omdat bloemen geen voedingsmiddelen zijn, gelden er geen normen voor gehaltes aan bestrijdingsmiddelen. De Consumentenbond noemt het forse gebruik in vooral de snijbloementeelt verbazingwekkend omdat in de groente- en fruitteelt geprobeerd wordt het gebruik van bestrijdingsmiddelen drastisch terug te dringen.

In de Consumentengids wordt ook geconstateerd dat bloemen uitstekend zonder gifstoffen kunnen groeien.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden