Consumentenbond sleept Samsung voor de rechter vanwege tekort aan software-updates

Samsung moet al zijn smartphones niet twee, maar vier jaar lang van nieuwe software-updates voorzien, eist de Consumentenbond maandag in een rechtszaak. Dat zou nodig zijn om de mobieltjes goed en veilig te laten werken.

Rens Blom

Rens Blom

Samsung-woordvoerder Cella Sin is teleurgesteld ‘omdat alleen marktleider Samsung wordt aangevallen door de Consumentenbond’. Beeld ANP
Samsung-woordvoerder Cella Sin is teleurgesteld ‘omdat alleen marktleider Samsung wordt aangevallen door de Consumentenbond’.Beeld ANP

Fabrikanten van smartphones die draaien op het Android-besturingssysteem van Google bieden tot ten minste twee jaar na introductiedatum van een nieuw telefoonmodel regelmatig updates aan. Dat geldt dus niet alleen voor Samsung, maar ook voor kleinere mobieltjesmakers als Huawei, LG en Motorola.

Het gaat om beveiligingsupdates (die kwetsbaarheden in de software dichten) en versie-updates, die de telefoon beter laten functioneren of het aantal functies uitbreiden. Duurdere Samsung-telefoons krijgen indien nodig maandelijks een beveiligingsupdate, bij goedkopere modellen is dat één keer per kwartaal, schrijft Samsung in een persverklaring naar aanleiding van de rechtszaak.

De Consumentenbond wil nu via de rechter afdwingen dat Samsung zijn smartphones vaker gaat updaten. De organisatie vindt dat mobieltjesmakers de ondersteuningsperiode moeten uitbreiden tot vier jaar na de introductie van een toestel. Nu biedt alleen Apple zo’n lange update-service aan. Omdat Samsung de grootste fabrikant van Android-telefoons is, richt de bond zijn pijlen nu op de Zuid-Koreaanse producent. De bond maakt de makers van andere Android-telefoons echter hetzelfde verwijt.

Enquête

Een ondersteuningsperiode van vier jaar is volgens de bond het minimum omdat consumenten een nieuwe smartphone gemiddeld twee jaar zouden gebruiken. Dat laatste concludeert de Consumentenbond op basis van een enquête onder de eigen leden. Sommige mensen kopen hun Android-telefoon pas twee jaar na de introductie van dat specifieke model, omdat dit enorm scheelt in de prijs. Doordat de fabrikanten na circa twee jaar stoppen met het vernieuwen van de Android-software, krijgen deze smartphonegebruikers na aankoop soms geen enkele update meer.

Woordvoerder Gerard Spierenburg licht toe: ‘Wij vinden dat een fabrikant ervoor moet zorgen dat de consument gedurende twee jaar een goedwerkende telefoon heeft, ook als hij hem twee jaar na de introductiedatum koopt. Dat vereist meerdere versie- en beveiligingsupdates.’

Samsung Nederland zegt bij monde van woordvoerder Cella Sin dat de toestellen veilig genoeg zijn voor normaal gebruik. Ze voegt eraan toe dat ze teleurgesteld is ‘omdat alleen marktleider Samsung wordt aangevallen door de Consumentenbond’. De woordvoerder van de Consumentenbond bevestigt dat de bond ‘met Samsung is begonnen omdat dit de grootste is.’

Zinloos

Smartphone-expert Tim Wijkman van onderzoeksbureau Telecompaper vindt dat het weinig zin heeft om deze kwestie voor de Nederlandse rechter uit te vechten. Smartphonefabrikanten verkopen hun producten immers wereldwijd. ‘Dat de Consumentenbond in het kleine Nederland zoveel stampij gaat maken, is zinloos.’

Volgens Wijkman kan Apple als enige zijn smartphones wél vier jaar lang updaten, omdat het de iPhone en het iOS-besturingssysteem zelf ontwikkelt en daardoor niet zo afhankelijk is van derden.

Samsung en zijn kleinere concurrenten hebben dat voordeel niet. Het Android-besturingssysteem wordt door Google gemaakt, veel technische onderdelen komen van diverse leveranciers en Samsung moet bij het testen en verspreiden van software-updates samenwerken met telecomproviders. ‘Het uitrollen van beveiligingsupdates is relatief eenvoudig, maar nieuwe Android-versies moeten dus door allerlei schakels’, aldus Wijkman. Dat maakt de updates relatief duur.

Samsung vindt het langere tijd verplicht updaten van smartphones ‘onverstandig’, is te lezen in de vier pagina’s lange toelichting voor de media. De fabrikant wil het daarom bij de gegarandeerde ondersteuningsperiode van twee jaar na introductiedatum houden, met ruimte om bepaalde (veelal duurdere) telefoons langer te updaten. Of de rechter daarin meegaat, zal moeten blijken. Wijkman vermoedt van wel, omdat Samsung van alle Android-aanbieders nog ‘het beste jongetje van de klas’ is en een smartphone na twee jaar softwareondersteuning nog een aantal jaar prima te gebruiken is.

Een kort geding dat de Consumentenbond in 2016 over dezelfde kwestie tegen Samsung aanspande, werd door de rechter verworpen. De bond begon daarop een bodemprocedure die maandag in de rechtbank behandeld wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden