Nieuws Consumentenbond

Consumentenbond: Philips moet televisiekopers betalen

De Consumentenbond spant een rechtszaak aan tegen Philips. De bond wil schadevergoeding voor consumenten die de dupe werden van verboden prijsafspraken voor beeldbuizen, die het bedrijf maakte met andere televisiefabrikanten

Medewerker verplaatst een beeldbuis aan de productielijn van Philips in Brugge, België in 2004. Beeld Getty Images

Het gaat om een oude zaak, waarin Philips al een boete van 509 miljoen euro aan de Europese Commissie betaalde. Na jaren van bezwaren bleef die boete in 2017 definitief overeind. De Consumentenbond is donderdag een bodemprocedure gestart die de deur moet openen voor schadevergoedingen aan individuele consumenten. 

Philips, LG, Samsung, Toshiba, Panasonic, Technicolor en het Taiwanese Chunghwa maakten tussen 1996 en 2006 geheime prijsafspraken over de verkoop van klassieke, bolle beeldbuizen. De bedrijven beheersten samen vrijwel de gehele markt. De prijsafspraken waren ingegeven door de snelle opkomst van breedbeeldtelevisies, die vrat aan de winstgevendheid van de bedrijfsonderdelen die klassieke beeldbuizen produceerden. 

Om dat op te vangen, spraken de bedrijven minimumprijzen af voor klassieke beeldbuizen. Als gevolg van deze illegale afspraken – kartelvorming – betaalden kopers van televisies en computerschermen met deze beeldbuizen gemiddeld zo’n honderd euro teveel.

De Consumentenbond wil dat de rechter Philips ‘hoofdelijk aansprakelijk’ stelt voor alle schade die het kartel heeft veroorzaakt. Dat betekent dat ook kopers van een Technicolor-televisie een schadeclaim tot Philips kunnen richten. ‘Als een groepje jongeren een steen door je ruit gooit en jij weet er eentje bij de kladden te grijpen, kun je die verantwoordelijk houden voor de schade’, verklaart een woordvoerder van de Consumentenbond.

Schikking

Met een eventuele gerechtelijke uitspraak in de hand hoopt de Consumentenbond Philips tot een schikking te bewegen. Eerdere pogingen daartoe mislukten. Behandeling van de zaak zal vermoedelijk jaren duren.

MEER LEZEN

De aanloop naar de rechtszaak van de Consumentenbond tegen Philips duurt al een paar jaar

EU legt Philips en zes andere elektronicabedrijven een megaboete op vanwege prijsafspraken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden