NieuwsWebwinkels

Consument worstelt met schuld bij webwinkels, kabinet komt met maatregelen tegen omstreden leningen

Bij ruim één op de drie leningen bij webwinkels of postorderbedrijven kampt de klant met een betalingsachterstand. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het kabinet wil de strijd aanbinden met deze schulden.

Koen Haegens
Distributiecentrum Wehkamp Beeld Harry Cock
Distributiecentrum WehkampBeeld Harry Cock

Het gaat om leningen bij bedrijven als Wehkamp, Otto en Klingel. Consumenten hebben daar de mogelijkheid om op de pof te winkelen. Ook leent bijvoorbeeld Wehkamp direct geld uit. Daar hangt wel een prijskaartje aan.

Wie zijn nieuw aangeschafte set kleding of het verjaardagscadeau voor een familielid in maandelijkse termijnen aflost, betaalt vaak de maximale rente van 14 procent. Klanten die niet tijdig betalen, krijgen bovendien te maken met een extra ‘vertragingsvergoeding’. Op die manier kan het oorspronkelijke aankoopbedrag zich vermenigvuldigen.

De totale omvang van dit soort kredieten bedraagt 1,2 miljard euro, blijkt uit de AFM-cijfers. Met 5 procent gaat het om een relatief klein deel van het totale consumptieve krediet in Nederland. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Hoekstra van Financiën dat met name de uitzonderlijk hoge betalingsachterstanden hem zorgen baren. ‘Ik verwacht dan ook van de aanbieders van verzendhuiskrediet dat zij aanvullende stappen zetten om dit percentage fors terug te dringen’, meldt Hoekstra.

Psychologische trucs

De minister wil bijvoorbeeld de psychologische trucs aanpakken waarmee klanten verleid worden om geld te lenen. Zo worden nu soms bewust niet woorden als ‘schuld’ of ‘krediet’ gebruikt, omdat dat mensen afschrikt. Ook benadrukt een deel van de websites het maandelijkse aflossingsbedrag, in plaats van de veel hogere totale kosten. Ziet Hoekstra te weinig verandering, dan sluit hij extra maatregelen niet uit.

De leningen bij online winkels en postorderbedrijven kwamen onder meer negatief in het nieuws door de prijswinnende documentaire Schuldig uit 2016. Daarin toonden documentairemakers Sarah Sylbing en Ester Gould de worsteling van een Amsterdamse buurt met schulden. Een van de geportretteerde bewoners, Carmelita, kocht een kinderbed op afbetaling bij Wehkamp. Inmiddels had ze daar een schuld van duizenden euro’s.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden