Consument in VS schaadt Europa

Europese beurzen kregen dinsdag de grootst klap omlaag in vier maanden. Het waren vooral Amerikaanse cijfers over tanend consumentenvertrouwen op de grootste exportmarkt van Europa, die de schade veroorzaakte....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Een flinke daling van olie- en metaalprijzen hadden - hoewel gewoonlijkgoed voor de economie - ook een flink negatief effect op de koersen vanvooral oliemaatschappijen.

Veel Nederlandse AEX-fondsen hebben flinke belangen in de VS. Ook weegtKoninklijke Olie - de oliemaatschappij verloor dinsdag 42 cent op 25,33euro - zwaar mee in de index. Het was dinsdag dan ook niet verwonderlijkdat de Amsterdamse AEX-index zich bevond onder de slechtst presterendebeurzen van Europa.

De AEX-index sloot met een verlies van 8,81 punten op 458,72 punten.De index gaf hiermee 1,9 procent prijs. De MidKap-index van kleinerebedrijven verloor met 0,87 procent de helft minder. De beurzen in Parijs,Frankfurt en Londen verloren respectievelijk 1,6 procent, 2 procent en 1,5procent.

Slechts twee fondsen in de AEX sloten de dag af met winst. Hagemeijerwon 2 cent op 3,38 euro omdat het bedrijf meldde weer winst te gaan maken.DSM verdiende er 12 cent bij op 34,90 euro.

De belangrijkste verliezer in de AEX was elektronicareus Philips dat3,46 procent verloor. Het bedrijf is klaar met een aandeleninkoopprogrammawaarbij ruim 99 miljoen eigen stukken werden ingeslagen. Het verlies vanPhilips kostte de AEX-index ruim 1,5 punt.

Ook de banken wegen zwaar in Amsterdam. Ze kregen flinke verliezen teverwerken door aanhoudende vrees voor renteverhogingen in zowel de VS alsEuropa. Later deze week vergadert de Euroepse Centrale Bank en definanciële markten houden rekening met een renteverhoging. Elkerenteverhoging schaadt traditioneel de zaken van banken.

ING en ANB Amro waren na Philips de grootste dalers met verliezen van55 cent op 31,53 euro voor ING en 61 cent op 24,45 voor ABN Amro.

TNT werd 1,48 procent afgewaardeerd. Dat had te maken met geruchten datde overname van het post- en logistiekconcern door de Duitser CorneliusGeber en de investeringsmaatschappij Blackstone van de baan is. Geber wildehier dinsdag geen commentaar op geven.

De MidKap-fondsen Wessanen (min 3,3 procent) en Aalberts (min 3,9procent) kwamen eveneens voor de opening van de beurs met hun jaarcijfersnaar buiten. Deze werden niet goed ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden