Consument en olie keren tij

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen redde woensdag de beurskoersen. Die stonden onder druk nadat eerder in de week ontwikkelingen op de obligatiemarkt onrust hadden veroorzaakt....

De cijfers die de Conference Board, een onderzoeksinstituut van hetAmerikaanse bedrijfsleven, woensdag bekendmaakte, kwamen als geroepen. Uitde cijfers blijkt dat de Amerikaanse consument in december meer vertrouwenhad in de economie dan in november. De index die dat meet, steeg van een(herziene) 98,3 tot 103,6. Dat is de hoogste stand sinds de orkaan Katrinatoesloeg en hoger dan analisten hadden verwacht.

Het optimisme werd versterkt door cijfers over de decemberuitgaven vanAmerikanen. Vooral winkelketens profiteren van de spendeerdrift van deAmerikanen, die in de week voor Kerstmis bijna 4 procent meer uitgaven dande week daarvoor.

De koersbewegingen aan Wall Street onderstrepen het vertrouwen datbeleggers hebben in de detailhandel. De koers van Wal Mart, de grootstewarenhuisketen ter wereld, steeg met 0,4 procent tot 47,91 dollar. FederalDepartment Stores - de eigenaar van de ketens Macy's en Bloomingdale's -zag de koers met bijna 2 procent oplopen tot 66,16 dollar.

Aandelen van olieproducten en bedrijven in de olieverwerkende industriewaren in trek als gevolg van de stijgende olieprijs in de VS. De koers vaneen vat olie steeg woensdag tot boven de 60 dollar. Zwaargewicht Exxon,naar beurswaarde gemeten het grootste oliebedrijf ter wereld, zag de koersoplopen met 0,8 procent tot 56,31 dollar. General Motors detoneerde: dekoers van de autoproducent daalde met 1,8 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden