Consortium is eerste officiële bieder op ABN

Fortis, Royal Bank of Scotland (RBS) en Santander hebben vrijdag officieel 71,1 miljard euro geboden voor ABN Amro, Nederlands grootste bank....

Van onze verslaggever Geert Dekker

Het officiële biedingsbericht (453 pagina’s) kwam op de dag waarop de centrale ondernemingsraad van ABN Amro zich uitsprak voor een overname door Barclays. De raad schaart zich daarmee achter het bestuur. Barclays overweegt momenteel of zijn voorgenomen bod moet worden verhoogd.

Aanstaande maandag gaat de termijn in waarbinnen aandeelhouders van ABN Amro hun aandelen kunnen aanmelden bij het consortium. Ze ontvangen er 35,60 euro contant voor, plus 0,296 aandeel RBS. Volgens de RBS-slotkoers van vrijdag is dat samen 38,28 euro. De koers van ABN Amro sloot vrijdag op 36,63 euro. De aanmeldingstermijn sluit op 5 oktober, maar kan worden verlengd. Als 80 procent of meer van de aandelen wordt aangemeld, zal het consortium tot uitbetaling overgaan. Als minder aandeelhouders zich aanmelden, kunnen de drie banken van het bod afzien. Slaagt het bod, dan verdwijnt ABN Amro van de beurs. RBS zal een notering aanvragen op Euronext Amsterdam.

Het biedingsbericht meldt onder meer dat ABN Amro-topman Rijkman Groenink en Fred Goodwin van RBS elkaar al in februari 2005 ontmoetten en toen spraken over een mogelijke combinatie van beide banken. Daar kwam toen echter niets uit.

Daarna hadden ze af en toe contact, vooral als er geruchten de ronde deden. Op 9 januari van dit jaar, na aanhoudende speculaties over biedingen op ABN Amro, spraken ze weer langdurig met elkaar. Groenink meldde Goodwin toen dat hij had gesproken met het hedgefonds Tosca, en dat Tosca vond dat ABN Amro zich moest laten overnemen door RBS.

Goodwin ontkende vervolgens dat hij samenwerkte met hedgefondsen zoals Tosca. Daarnaast ging het gesprek over LaSalle, de door RBS gewilde Amerikaanse bankdochter van ABN Amro. Groenink zegde toe contact op te nemen met de Britse bank als hij in de VS tot actie zou overgaan.

Dat gebeurde niet. In de maanden daarna meldde Goodwin zich zo nu en dan om te laten blijken dat zijn interesse niet was geweken, maar dat leidde nergens toe.

Het consortium ‘ontstond’ pas eind maart, toen Merrill Lynch een gesprek regelde tussen Goodwin en Fortis. Dat was anderhalve week nadat ABN Amro exclusieve gesprekken begon met Barclays.

Uit de documenten blijkt verder dat na de aankondiging van het bod van het consortium eind april zeer geregeld contact is geweest tussen de partijen. Die gingen niet alleen over waarderingskwesties, maar ook over andere zaken. Zo wordt er onder meer melding gemaakt van een telefoongesprek tussen Groenink en Goodwin op 10 juli, over de aankondiging van de Vereniging van Effectenbezitters dat aan de Ondernemingskamer gevraagd zou worden drie onafhankelijke commissarissen te benoemen. Goodwin zei toen tegen Groenink dat hij ‘die strategie evenmin ondersteunde’.

Het consortium heeft gisteren ook geopenbaard dat ING een van de financiers is van het bod op ABN. De Nederlandse bank-verzekeraar heeft aan Santander een garantie van 2 miljard euro afgegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden