Conflict tussen McDonald's en Indiase eigenaar van 170 filialen loopt uit de hand: leveringen stopgezet
Een zakelijk conflict tussen McDonald's en een ondernemer met 170 McDonald's-zaken in India is uitgelopen op een middeleeuws beleg. Na opzegging van het contract hongert McDonald's de fastfoodzaken uit door de leveranties stop te zetten, terwijl de Indiase eigenaar volhardt in het serveren van Happy Meals.
De Indiase Vikram Bakshi werkt sinds 1996 samen met McDonald's. In dat jaar opende Bakshi de eerste rundvleesloze McDonald's ter wereld (Hindoes eten geen koeien omdat dit voor hen heilige dieren zijn), in een joint venture genaamd Connaught Plaza Restaurants. Bakshi betaalt royalty's voor het gebruik van de naam en formule van McDonald's, maar is verder eigen baas. Inmiddels is zijn ene fastfoodzaak uitgegroeid tot een keten van 170 McDonald's-restaurants in het noorden van India. Dat zijn 40 procent van alle McDonald's-zaken in India.
Het eerste conflict tussen de Indiase ondernemer en het overkoepelende bedrijf stamt uit 2008, maar de ruzie escaleerde in augustus. McDonald's annuleerde toen de franchise-overeenkomst, zodat Bakshi niet meer gebruik kan maken van het merk en de formule van McDonald's. Maar Bakshi weigerde de gele M van de gevels van zijn fastfoodzaken te verwijderen. Daarop probeerde McDonald's de leveranciers van Bakshi ertoe te zetten hun bezorgingen te stoppen.
Gemankeerde menukaart
De multinational slaagde daar deels in, maar niet voldoende om Bakshi te ruïneren. Zijn fastfoodzaken hanteren nu bij gebrek aan ingrediënten een gemankeerde menukaart. De McFlurry is van de Indiase menukaart verdwenen, en hier en daar zijn de McSpicy Chicken en de Maharaja Macs - een Indiase versie van de Big Mac met kip in plaats van rund - uitverkocht. Bakshi heeft ondertussen gezworen zijn zaken zo lang mogelijk open te houden, en is op zoek naar nieuwe leveranciers van softijs, jalapeñospepers en bekers.
Het conflict tussen Bakshi en McDonald's draait uiteraard om geld. Volgens McDonald's is Connaught Plaza financiële afspraken niet nagekomen, onder andere door te weinig royalty's te betalen. Bakshi geeft toe te weinig geld afgedragen te hebben, maar zegt dat McDonald's hem uitknijpt en misbruik maakt van zijn machtspositie. Aan de Wall Street Journal vertelde hij dat McDonald's hem sinds 2008 probeert uit te kopen voor een volgens hem beledigend laag bedrag. Het hoogste overnamebod zou gelegen hebben op 7 miljoen dollar (5,9 miljoen euro), terwijl zijn aandeel in de joint venture naar eigen zeggen 100 miljoen dollar waard is. Verder verweert Bakshi zich door te verwijzen naar zijn vele diploma's aan de Hamburger University, de trainingsfaciliteit van McDonald's.
Daarnaast schermt Bakshi met een uitspraak van de Indiase rechter waaruit zou blijken dat McDonald's zich niet met het reilen en zeilen van zijn franchisezaken mag bemoeien. McDonald's heeft inmiddels verscheidene juridische zaken aangespannen tegen Bakshi.
India is met slechts 427 McDonald's-restaurants een relatief kleine markt voor de fastfoodketen, maar McDonald's en andere fastfoodbedrijven beschouwen het land wel als groeimarkt. Ter vergelijking: in Nederland staan 243 McDonald's-restaurants.
En India is niet het enige land waar een keten kampt met één hardnekkige restauranthouder
Hoe één Zeeuwse snackbar al 17 jaar voorkomt dat Wendy's naar Europa komt
Snackbar Wendy's uit Goes biedt dapper weerstand aan die andere Wendy's. De Amerikaanse fastfoodketen verliest de ene na de andere rechtszaak. 'Hadden ze niet verwacht van zo'n Zeeuwse boerenlul.' (+)