Conflict dreigt in coalitie over WW

Tussen de regeringspartijen CDA, VVD en D66 dreigt een conflict over de hervorming van de WW. CDA en D66 vinden dat het kabinet het advies van de SER moet overnemen. De VVD vindt het advies niet ver genoeg gaan...

ANP

Ook binnen het kabinet lijkt er verdeeldheid. CDA-minister De Geus van Sociale Zaken reageerde vrijdag positief op het SER-plan. Hij sprak van ‘een moedig advies’ en noemde het een belangrijk winstpunt dat werkgevers en vakbeweging in de SER er unaniem achter staan. Maar zijn VVD-collega Zalm (Financiën) - die vrijdag in het buitenland verbleef - lijkt veel minder enthousiast.

Volgens het SER-advies heeft een ontslagen werknemer recht op maximaal drie jaar en twee maanden WW-uitkering. Nu is de maximale duur van zo'n uitkering nog vijf jaar. Ook de toegang tot de WW wordt in het SER-advies beperkt. Nu komt iemand nog in aanmerking voor een uitkering als hij 26 van de laatste 39 weken heeft gewerkt. In het SER-voorstel wordt dat 26 van de laatste 36 weken.

Daar staat tegenover dat volgens de SER de uitkering in de eerste twee maanden 75 procent van het laatstverdiende loon moet bedragen, om daarna terug te zakken naar 70 procent. In de huidige situatie bedraagt de uitkering van meet af aan 70 procent.

Het SER-voorstel is bedoeld als alternatief voor een plan van het kabinet om de WW te hervormen. Het kabinetsplan zou goed zijn voor een daling van het aantal WW-uitkeringen van 43.000. Dat komt neer op een bezuiniging van 480 miljoen euro per jaar.

Minister Zalm heeft laten doorschemeren problemen te hebben met het SER-advies, omdat dat enkele tientallen miljoenen minder aan bezuinigingen oplevert. Volgens vice-fractievoorzitter De Vries van de VVD kan het kabinet het advies niet in de huidige vorm overnemen. Ze vindt dat het moet worden aangescherpt. De maximale WW-duur zou terug moeten naar anderhalf jaar. Ook de verhoging van de WW-uitkering naar 75 procent in de eerste twee maanden ziet zij niet zitten.

De Vries is niet bang voor ruzie met de sociale parters als het kabinet het advies niet overneemt. ‘Besluiten worden in de Tweede Kamer genomen. De Kamer loopt niet aan de leiband van de SER.’

De fracties van CDA en D66 vinden dat het kabinet het SER-advies wel moet overnemen. D66-Kamerlid Bakker riep het kabinet daar donderdagavond al toe op. Vice-fractievoorzitter Verburg van het CDA sprak vrijdag van een goed advies, dat het kabinet niet naast zich kan neerleggen.

Het kabinet neemt volgende week vrijdag een besluit over het SER-advies, aldus premier Balkenende. Ook hij noemde het ‘waardevol’ dat het advies unaniem is, maar hij zei erbij dat het kabinet bij zijn besluit zal kijken naar andere aspecten, zoals de daling van het aantal WW-uitkeringen.

Het SER-advies is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Vooral de FNV heeft lang geaarzeld voor ze akkoord ging. Voorzitter Van der Kolk van de grootste FNV-bond Bondgenoten zei vrijdag ‘nog steeds grote moeite’ met het advies te hebben. Hij ging echter toch akkoord, mede omdat het kabinet duidelijk heeft gemaakt dat vooral een unaniem advies zwaar zou wegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden