Concurrentie ziet niets in afspraken KPN en Opta

De Associatie van Competitieve Telecomoperators (ACT) is ‘ongelukkig’ over de afspraken die de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta) met KPN heeft gemaakt over naleving van de Telecommunicatiewet.

KPN en Opta maakten de overeenkomst vorige week donderdag bekend. De afspraken passen volgens de toezichthouder in de nieuwe visie dat telecombedrijven zelf meer verantwoordelijkheid dragen voor de naleving van de regels. Het doel hiervan is volgens de Opta dat er meer onderling vertrouwen ontstaat tussen de toezichthouder en bedrijven in de telecomsector.

Concreet betekent de overeenkomst dat KPN zelf bij de Opta meldt dat het bedrijf in de fout is gegaan. Volgens de ACT, dat de belangen behartigt van telecombedrijven als BT Nederland, Colt Telecom en Orange Nederland Breedband, is het ‘onbegrijpelijk’ dat de Opta KPN ‘gezien de stroom van onrechtmatige kortingen en boetes van miljoenen euro's in de afgelopen drie jaar nu opeens behandelt als het braafste jongetje van de klas’.

Op zich vindt de ACT de afspraak tussen KPN en de Opta ‘niet verkeerd’, maar de belangenbehartiger betreurt het dat de toezichthouder afspraken heeft gemaakt met KPN zonder naar buiten duidelijk te maken waar KPN zich precies aan moet houden.

Volgens de ACT beloofde KPN al in 2005 beterschap aan de toezichthouder en nam het bedrijf zelf maatregelen om toe te zien op naleving van de wetgeving. Daarnaast deed KPN aan concurrenten een schriftelijke toezegging dat zij iedere vorm van verlening van en met de Telecommunicatiewet strijdige kortingen aan zakelijke gebruikers had gestaakt.

Sindsdien is KPN vijf keer door de Opta beboet en heeft het bedrijf een kortingsregeling onder dreiging van een dwangsom moeten intrekken. ‘Als KPN wil laten zien dat het haar daadwerkelijk ernst is daNmoet zij de procedures voor opgelegde boetes intrekken, benadeelde partijen schadeloos stellen en de klanten waar het om gaat teruggeven aan de markt’, aldus de ACT.

271550 apr 08

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.