Concurrentie noopt TNT Post tot massaontslag

TNT Post schrapt tot 2010 in ieder geval tussen de 6500 en 7000 banen. Ook dringt het postconcern aan op versobering van de arbeidsvoorwaarden...

De toegenomen concurrentie van internet en prijsbrekers op de postmarkt dwingen TNT Post tot de ingrijpende sanering. Van elke acht arbeidsplaatsen gaat er een verdwijnen.

Nullijn
De overblijvende werknemers – ruim 50 duizend – moeten genoegen nemen met een fikse versobering van hun arbeidsvoorwaarden. ‘In dit scenario wordt voor de komende 2,5 jaar op zijn best de nullijn gehanteerd’, zegt het postconcern.

De ingreep komt niet onverwacht TNT-topman Peter Bakker liet een maand geleden al weten dat er 300 miljoen euro bezuinigd moet worden bij de post om de daling van de hoeveelheid aangeboden post en de toegenomen concurrentie het hoofd te bieden.

Loonmatiging
Als dit bedrag helemaal zou moeten worden opgebracht door het schrappen van banen, zou dat elfduizend arbeidsplaatsen kosten. Dat vindt TNT Post 'sociaal niet wenselijk'. Het bedrijf kiest daarom voor een combinatie van banenverlies en loonmatiging. Ook zullen medewerkers worden gestimuleerd het bedrijf te verlaten. Op die manier hoopt TNT Post gedwongen ontslagen te vermijden.

Maar TNT sluit niet uit dat de overblijvende werknemers er in salaris op achteruit gaan. 'Het is kiezen tussen twee kwaden. Er verdwijnen of meer banen of mensen leveren een deel van hun salaris in. het is een manier om de pijn te verzachten', zegt een woordvoerder.

Vakbonden
De vakbonden zijn verrast door de omvang van de sanering. 'TNT zet ons voor het blok', zegt Inge Bakker van vakbond CNV Publieke Zaak . 'Hier moeten hele goede vertrekregelingen worden afgesproken. Tenslotte maakt het bedrijf nog heel veel winst.'

Vorig jaar leverde de postbezorging TNT een bedrijfsresultaat op van 761 miljoen euro op een omzet van ruim 4 miljard. Maar de winstmarge daalt de laatste jaren gestaag. Enkele jaren geleden haalde TNT nog een marge van meer dan 20 procent op de postbezorging, maar dat daalt ditjaar tot 17 procent. De verwachting is dat de winstmarge door de toegenomen concurrentie de komende jaren verder zal teruglopen.

Minder poststukken
Ook de hoeveelheid aangeboden post loopt jaarlijks terug. TNT Post verwerkt nu dagelijks 16 miljoen poststukken, maar zes jaar geleden in het jaar 2000 lag dat aantal ruim 10 procent hoger. Het aantal brieven daalt de laatste jaren met ruim 2 procent per jaar. E-mail en sms'jes verdringen de brief als communicatiemiddel in steeds sneller tempo. TNT verwacht dat in 2012 het volume aan post in Nederland met een kwart is gedaald.

\N
Het hoofdkantoor van TNT in Hoofddorp. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden